Cukor helyett: így édesíts datolyával - Senki észre sem veszi

Ács Bori 2018. október 28.

A cukrot mindenki próbálja kerülni, de az édesítőszerek nem mindig jelentenek tökéletes alternatívát. Különösen igaz ez akkor, ha gyerekeknek sütünk, akiknek nem biztos, hogy jót tesznek a különböző cukorpótlók. Egy ideje természetes alapanyagokkal próbálom megoldani a cukor helyettesítését, és ebből a célból a datolya használata vált be a legjobban.

A datolya egészséges

A datolya amellett, hogy elképesztően töményen édes, rengeteg vitamin és ásványi anyag van benne. Sok káliumot, kálciumot, magnéziumot , továbbá A- B6 - és K-vitamint tartalmaz. Nagyon sok benne a szénhidrát, viszont magas a rosttartalma is, így a benne lévő cukrok, melyek fruktóz, szukróz és glükóz formájában vannak jelen, lassabban szívódnak fel belőle, így nem dobják meg annyira hirtelen a vércukor szintet.

Így működik süteményben

Édesítés céljából csak a puha, szaftos datolyák működnek, amelyek keleti élelmiszerboltokban, piacokon kaphatók. Száraz datolyával nem érdemes próbálkozni, sosem lehet annyira felpuhítani, hogy egyenletesen el tudjuk keverni a süteményben. Ha sütéshez használom, előbb kimagozom, majd beáztatom, és aprítógépben leturmixolom a datolyát, arra pedig figyelek, hogy beleszámítsam az adott sütemény nedvességtartalmába.

datolya.jpg

Tökéletesen működik muffinoknál és más, egyszerű, kevert tésztás süteményeknél, de krémek, pudingok édesítésére is kiváló, kalácsok töltelékében is működik például mák édesítésére. Turmixba, müzlibe, granolába is jól illik.  Müzliszeletek, energiagolyók alapja lehet, ezekben az esetekben összekötőként is funkcionál, ragacsos állaga segít egyben tartani a masszát, melyekből készülnek.

Mazsola is

Más aszalt gyümölcsök is használhatóak erre a célra, különösen a mazsola és az aszalt szilva. Ezeknek a gyümölcsöknek a használatakor azonban érdemes észben tartani, hogy  kevésbé fognak áztatáskor felpuhulni, mint a datolya, nem lehet őket annyira sima masszává turmixolni, és az ízük sem olyan semlegesen édes, tehát nyomot fog hagyni a sütemény összízhatásán.

Persze azért nem érdemes azt gondolni, hogy a datolya diétás megoldást nyújt: nagyon magas az energiatartalma, de a cukorral ellentétben úgy édesít, hogy közben táplál is, és ez nagy előny.

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr114306725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása