Hány kávét iszol egy nap? 5 remek receptet is mutatunk az unalmas tejeskávén túl

perei.dora 2018. október 2.

A kávé szerelmesei mindig megtalálják a megfelelő alkalmat, hogy kedvenc feketéjüket becsempésszék dolgos hétköznapjaikba. Kezdve a reggeli napindítóval, majd jöhet az első 'tízórai' az irodában, a délután megkoronázásaként pedig egy frissítő frappé.

A kávé és a beszélgetés mára gyakorlatilag egybeforrt, hiszen manapság nincs olyan televíziós talkshow, ahol a műsorvezető asztalán ne kapna helyet egy kávésbögre is. És akkor még nem említettük a népszerű sorozatokat és filmeket, melyekben szintén ikonikus szerep jut a kávénak. Az Irish Times korábbi cikke szerint például a Jóbarátok után terjedt el világszerte a trend, hogy a barátok egy csésze kávé mellett beszélik meg ügyes-bajos dolgaikat.

Noha a kávéfogyasztás kultúrája országonként, generációnként, sőt napszakonként is változik, vitathatatlan, hogy végigkíséri életünket a baráti beszélgetésektől kezdve, a romantikus randevúkon át a fontos üzleti tárgyalásokig. Van egy jó hírünk, nem kell baristának lenned, hogy kávékülönlegességeket készíthess, csak a megfelelő kávégép, és a tökéletes alapanyag kell hozzá. Az alábbiakban bemutatunk néhány, a tejeskávénál jóval izgalmasabbat.

kave_2.jpg

Narancsos kávékoktél

Ha szereted a kávét, időnként azonban unod az ízét, vagy csak jól esne feldobni a hétvégét a hidegben, próbáld ki a narancsos kávékoktélt! Az Ariete 1388 Caffé Retro eszpresszó kávéfőzővel olyan igazi olasz kávét készíthetsz, amit csak az olasz kávézókban lehet kapni.

Hozzávalók:

Töltsd a narancslikőr a pohárba, majd adj hozzá 1 kiskanál cukrot. Öntsd nyakon forró kávéval, és keverd az italt a cukor olvadásáig. Végül dobálj bele pár jégkockát. Sőt, ha szeretnéd, a tetejére 2-3 evőkanál tejszín is kerülhet.

kave_6.jpg

Melange

Az eredeti bécsi melange, ahogy a neve is sejteti, bécsi pörkölésű kávéból készül, kávé és tej fele-fele arányú mennyei keveréke, a tetején tejhabbal. Egy kiváló automata kávéfőzővel, amihez ráadásul tejhabosító is tartozik pedig kedvenc melangod csupán gombnyomásnyira áll tőled.

Hozzávalók:

Tedd a mézet a pohár aljára, majd a pohár belső oldalára húzz egy csokicsíkot. Ezután töltsd meg a felgőzölt tejhabbal, és még forrón öntsd át rajta a kávét. A tetejét tejhabbal, vagy akár csokiöntettel is díszítheted.

kave_3.jpg

Sütőtökös latte

A Starbucks kedvelt kávéját, a sütőtökös, fűszeres lattét otthon is könnyedén elkészítheted. Ha van sütőtökpüréd, percek múlva kortyolhatod is az ízletes italt. Próbáld ki mandulatejjel, mellé pedig rágcsálj kekszet! Még keresed a tökéletes tejhabosítót? Ez a fantasztikus gép hideg és meleg tej készítésére is alkalmas, de akár simán a tejet is megmelegítheted benne!

Hozzávalók

  • 1 dl tej
  • 3 evőkanál sütőtök püré
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1/2 teáskanál vanília kivonat
  • 2-3 csepp tetszőleges folyékony édesítőszer
  • 2 adag presszókávé (ínyenceknek kötelező kipróbálni a Cremesso Caramello kávékapszulát!)
  • csipetnyi fahéj

Serpenyőben, közepes lángon keverd ki a tejet a sütőtökpürével, vagy melegítsd mikróban maximum 45 másodpercig. Add hozzá a fűszereket és az édesítőt, öntsd csészébe, majd habosítsd fel a tejet. Végezetül öntsd a kávét egy tetszőleges pohárba vagy bögrébe, add hozzá a tejhabot vagy tejszínhabot, és hintsd meg a tetejét fahéjjal.

kave_1.jpg

Bécsi kávé, alias kapucíner

A hagyományos bécsi kávé amilyen egyszerű, olyan nagyszerű: a kávé, a csokoládéöntet és a tejszínhab tökéletes kompozíciója régóta a kávéfanok kedvence, ami nemcsak isteni finom, de az elkészítése is gyerekjáték: önts 1 dkg csokiszirupot egy kisebb üvegpohárba. Főzz le egy hosszú expresszót, mondjuk ebből a fincsi Nescafé Docle Gusto fajtából, ezt öntsd rá a szirupra, végül jöhet a tejszín. A tetejét szórd meg csokireszelékkel, ha igazán stílusos szeretnél lenni. A kávé akkor lesz igazán tökéletes, ha a megfelelő gépben készül, egy modern, lekerekített formatervezésű tradicionális kotyogós kávéfőző pedig hű társad lesz a főzés során.

kave_4.jpg

Tejszínes jegeskávé

A jeges kávé egy személyben kitűnő frissítő és fáradtságűző, ami nemcsak a vízparton üldögélve és a teraszon esik jól. Számtalan fajtája elterjedt, hiszen mindenütt egy kicsit máshogy készítik. Mi ezúttal egy tejszínnel megbolondított változatot mutatunk. Mit szólnál, ha egy ultramodern Saeco automata kávéfőző készítené hozzá a kávét.

Hozzávalók:

  • 2 dl tej
  • 1/2 dl kávé (ha kedveled az egzotikus ízeket, kóstold meg a Gourmesso Noce di Cocco kókusz ízesítésű kávéját!)
  • 2 evőkanál cukor
  • 4-5 db jégkocka
  • 1 evőkanál instant kakaópor (elhagyható)
  • tejszínhab a tetejére

Készítsd el a kávét a megszokott módon, majd öntsd pohárba. Vigyázz: a tejnek hidegnek kell lennie! Ezután jöhet a cukor és egy alapos keverés, végül a jégkocka, a tetejére pedig tejszínhab és kakaó.

A cikk a MediaMarkt támogatásával készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr7714253559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása