Így nyár végén, amikor sorra teremnek a finomabbnál finomabb gyümölcsök, ellenállhatatlan késztetést érzünk, hogy lehetőleg mindegyikből süssünk sütit. Az olyan szaftos, lédús gyümölcsökből, mint az őszibarack, a legegyszerűbben crumble-t, vagyis morzsasütit készíthetünk.
Nemcsak elkészíteni tart nagyon rövid ideig, de a recept is annyira egyszerű, hogy nem is lehet igazán elfelejteni. Alapvetés: ugyanannyi tészta kell, mint amennyi a gyümölcs, vagyis, ha van fél kiló gyümölcsünk, akkor fél kiló tészta, illetve morzsa jön a tetejére 3:1:1 arányban. A három a liszt, az egy-egy pedig a cukor és a vaj.
Ráadásul, ez az a sütemény, aminek a szénhidrátszegény változata jobb, mint az eredeti. Én ilyenkor a liszt egyik felét teljes kiőrlésűre cserélem, a másik fele helyett pedig gabonapelyhekből, aszalt gyümölcsökből és diófélékből készült müzlit használok, a cukrot pedig eritritre cserélem. Ezzel a trükkel még finomabb, rágni valóbb, gazdagabb édességet kapunk, ami így már nem is édesség, hanem egy komplett, egészséges uzsonna vagy vacsora.
Természetesen a liszt felét akkor is kicserélhetjük müzlire, ha egyáltalán nem vagyunk haragban a gyorsan felszívódó szénhidrátokkal, akkor is sokkal finomabb és gazdagabb süti lesz a jutalmunk. Adhatunk hozzá vaníliafagyit, vagy cukorral-vaníliával kikevert mascarponét, de szerintem nem szükséges, anélkül is simán megállja a helyét.
Fotó: Shutterstock