Ami nekünk a sport szelet, az az angoloknak a csokoládé tiffin: egy sütés nélkül készíthető, értelemszerűen csokiból és kekszből álló édesség, amit ráadásul mindenki szeret, és bárki el tud készíteni. Tényleg.
Csakhogy, amíg a mi sport szeletünk a retró édesség házi utánzata, addig a csokis tiffin Angliában egy intézmény. Az angol-indiai időkből származik, és eredetileg egy könnyű étkezést takart, mára viszont már leginkább ezt az édességet értik alatta.
A darabokra tört kekszet, és minden földi jót összekeverik egy csokis-vajas-goldenszirupos masszával, jól behűtik, és amikor összeállt, vagy tesznek a tetejére tejszínes csokimázat, vagy nem. A lényeg, hogy a tiffin elmaradhatatlan összetevői a darabokra morzsolt keksz, a csoki és a vaj, de itt még nincs vége.
Ha egy kicsit értékesebbé szeretnénk tenni a sütinket, szabályosan kerülhet bele még mazsola, diófélék, és mindenféle, apróra vágott aszalt gyümölcs: vörösáfonya, cseresznye, sárgabarack, bármi. Tehetünk még bele puffasztott rizst, bár szerintem nem lesz tőle sem finomabb, sem értékesebb, de ha te szereted, belekeverheted azt is, miért ne?
Fotó: Shutterstock