A tater tots semmiképpen sem tartozik a csúcsgasztronómia szférájába, ennek ellenére a világ másik felén elképesztően népszerű: Amerikában évi 30 ezer tonna fogy belőle. Nagyjából a gofri és a pálcikás virsli között van a helye, vagyis minden gyerek szereti, ezért a nyári szünetben feltétlenül említést érdemel.
A tater tots nem más, mint egy macerás burgonyakrokett. Habár, ezt a macerásságot is csak úgy kell érteni, hogy a gofrihoz képest az, de mondjuk, ha belegondolunk, hogy mennyi munka van a töltött káposztával, amiből a gyerekek egy falatot sem hajlandók enni, ezzel szemben a tater tots-ot mind bevágják egy perc alatt, máris más megvilágításba kerül a dolog. Minden ráfordított percet megér.
Kicsit meg kell főzni a krumplit, de legalább egészben - a felvágásával nem kell törődni, úgyis lereszeljük. Felkészültek robotgépen eresztik át. Ezután kell hozzá adni egy kis keményítőt, hogy biztosra menjünk (liszt is megteszi), fűszerezzük, kis nudliféléket formálunk belőle, és kisütjük olajban. Mondtam, hogy nem Brillat-Savarin receptje, viszont laktat. Trükk: ha sütés közben szét akar hullani, tegyél hozzá egy tojást. Nem szabályos, de hasznos.
Vannak benne lehetőségek
Mint minden egyszerű ételben, ebben is az a jó, hogy azzal ízesíthetjük, amivel csak akarjuk. Reszelhetünk bele sajtot, nyomhatunk bele fokhagymát, vághatunk bele sonkát, snidlinget, rejthetünk bele szárított paradicsomot vagy nutellát (csak vicceltem). Egy baj van, ha elkezded variálni, soha nem fogtok ráunni, és tarthatod egész életükben tater tots-on a gyerekeidet. Szóval, jól gondold meg, hogy belekezdesz-e!
Fotó: Shutterstock