Az ősz gondolatától ambivalens érzéseim támadnak. Szeretem a színeit, a levegőt, az illatát, a hűvös hajnalokat és estéket, és szeretem, hogy újabb gyümölcsöket tudok kóstolni.
Amikor a kolléganőm pár napja behozott pár fürt szőlőt, a hőség ellenére megcsapott az ősz szele. Imádom a szőlőt. Magában, sajt és dió mellé, szőlőlé formájában, mindenhogyan.
A szőlő igazi energiabomba, nagyon magas a cukortartalma. A szervezet számára közvetlenül is felhasználható cukrot, vagyis szőlőcukrot tartalmaz.
Éhgyomorra a legjobb
Ha szőlőt eszünk, akkor igyekezzünk reggel, éhgyomorra fogyasztani. Akár szemenként esszük, akár préselve isszuk, biztosan jó hatással lesz az emésztésünkre és a közérzetünkre. Evés után viszont kifejezetten ellenjavallt, mert a magas cukortartalma miatt erjedésnek indulhat a gyomorban, és így akadályozza az emésztést.
Ha nem esszük meg azonnal a szőlőt, akkor süssünk belőle pitét, ami nagyon egyszerű és finom vendégváró desszert. Remekül passzol hozzá a dió is, amitől még ősziesebb íze lesz.
Fotó: Getty Images