Ezek a legnagyobb fehérjetartalmú növényi alapanyagok: húsok helyett

Ács Bori 2019. augusztus 16.

Már egyre többen próbáljuk különböző módszerekkel csökkenteni a húsfogyasztásunkat, húsmentes napokat beiktatni, minél több étkezést megoldani a hús elkerülésével, de ez nem könnyű, ha szeretnénk odafigyelni a fehérjepótlásra is.

Bár a szakértők szerint az állati eredetű fehérjékben vannak olyan anyagok, amelyek a növényi eredetűekben nincsenek, jobb tudni, melyek azok a növényi eredetű élelmiszerek, amelyek ha a húshoz nem is hasonló, de magas fehérjetartalommal rendelkeznek.

Egy átlagos, közepesen aktívan sportoló 60 kg körüli nőnek körülbelül 50-60 gramm fehérjére van szüksége naponta, azaz főétkezésenként 16-20 grammot kellene bevinnie. Viszonyítási alapként érdemes itt megjegyezni, hogy száz grammnyi csirkehúsban 25 gramm fehérje található, tehát ha ebédre vagy vacsorára már eszünk egy húszdekás szelet sült csirkét, a többi étkezésnél nem igazán van szükségünk húsra, ha pedig ennél is kevesebbet eszünk belőle, az itt felsorolt ételekből érdemes válogatni.

A szójabab és a belőle készült termékek

Korábban hosszan írtunk a tofuról és a vele kapcsolatos kételyekről, amelyek között nem szerepel a szójabab magas fehérjetartalma, ami kétségtelen. A szójabab maga illetve a belőle készült liszt a legjobb forrás, de a tofuban is 12 gramm protein van száz grammnyi adagonként. 

lencse_bolognai_2.jpg

Hüvelyesek

A hüvelyesek közül a lencse a leggazdagabb proteinforrás, őt követi a bab, majd a csicseriborsó, ezekből egy adag fedezi az egy étkezésre jutó fehérjeszükségletünket, ráadásul ezekben az alapanyagokban van egy csomó ásványi anyag és rost is.

Mogyoró, mandula

Kedvenc magjaink és a belőlük készült vajak is remek kiegészítői egy húsmentes reggelinek vagy köztes étkezésnek, egy nagyobb maréknyi magban már 10 gramm fehérje van, de nagyon jó a napraforgómag, a dió és a mák proteintartalma is.

mandulavaj.jpg

Szuperzöldségek

A legmagasabb fehérjetartalommal rendelkező zöldségek a kelfélék, különös tekintettel az itthon ritkán kapható fodros kelre, de a brokkoli és a gomba is jó forrásnak minősülnek.

Egyéb különleges kiegészítők

Az egyik legmenőbb húshelyettesítő a szejtán, amit magyarul búzahúsnak szoktak fordítani. A búzasikérből, tehát a gabonának a fehérjében gazdag részéből készült alapanyagot éppen úgy lehet felhasználni, mint a húsféléket, és a proteintartalma is megegyezik azzal. Vegetáriánusok kedvelt alapanyaga még a chia mag és a quinoa is, valamint a spirulina nevű alga, ezek mind segíthetik megdobni egy-egy étkezés fehérjetartalmát. 

Fotó: Ács Bori/Sóbors, Getty Images 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr7615006058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása