Kevés tradicionálisabb cukrászsüteményt ismerek a Rigójancsinál. Annak ellenére, hogy nem kedvelem a krémes desszerteket, ezt a süteményt nagyon szeretem. Biztosan azért, mert szinte csak csokoládéból áll, nemcsak a krémje, hanem a piskótája is.
Azt mondják, hogy legerősebben az anyai nagymamáink génjeit visszük tovább - az biztos, hogy süteményekben egyforma volt az ízlésünk.
A Rigójancsi története
A sütemény neve Rigó Jancsi prímáshoz köthető, aki egy párizsi étteremben zenélt, amikor megpillantotta Clara Ward, Caramane-Chimay hercegnőt, az amerikai milliomos E. B. Ward egyetlen lányát, Joseph Caraman-Chimay belga herceg feleségét. Nem elég, hogy meglátta, hanem elcsábította, majd feleségül is vette. A történetet óriási érdeklődés övezte, még az Országos Hírlap, amelynek Mikszáth Kálmán volt a főszerkesztője, is tudósított a válóperről. Rigó Jancsi egy pesti cukrászdában örvendeztette meg szerelmét a csokis, krémes süteménnyel. A cukrász, aki készítette, a prímásról nevezte el a süteményt.
Két változata van
A süteménynek két változata ismert: az egyik csokoládés tortalapokból áll, amelyek közé tejszínhabos csokoládékrém kerül. A másikban kétféle töltelék van, egy tejszínhabos csokoládékrémes és egy tiszta tejszínhabos. Abban mindkettő megegyezik, hogy a tetejükre sötét csokimáz kerül. Én, csokoládérajongó lévén, az előbbit készítettem el.
Fotó: Getty Images