Így készül India foszlós és lágy kenyere, a naan: serpenyőben sül

Szász Eszter 2019. augusztus 12.

A közelünkben van egy indiai étterem. Imádom a konyhájukat, de egyszerűen képtelen vagyok beülni magába az étterembe, mert utána nemcsak a ruháimat kéne többször kimosnom, hanem magamat is, mert annyira erős illata van az amúgy csodálatos fűszereknek. 

Főiskolás koromban voltak indiai lakótársaim. Azt hiszem, ott szerettem bele ezekbe a fűszeres, erős, csípős ízekbe. A curry illata beleivódott az orromba.

Indiában a curry nem az általunk is ismert erős fűszert jelenti, hanem egy helyi ételt, amely húsokból, halakból, tojásból, zöldségekből is készülhet. Én nagyon szeretem a fűszeres, csípős ételeket, de annyit megtanultam, hogy ezeket a fogásokat ne a legcsípősebb módon kérjem, mert azt már az én gyomrom sem tudja megemészteni.

naan_kenyer.jpg

Mi is az a naan?

Az étteremre visszatérve: a rendelés a megoldás, úgy biztosan nem leszek kellemetlenül ételszagú. Általában valamilyen csirkehúsos ételt kérek, amihez remekül passzol az indiai kenyér, a naan. Néha csak azért rendelek valamit, hogy ehessek hozzá ebből a kenyérből, ugyanis teljesen más íze van, mint a hagyományosnak, foszlós, omlós, mégis karakteres, csodásan illik a fűszeres ételekhez. Ha ügyesen hajtogatjuk, a szaftot is remekül ki lehet vele kanalazni. 

Sütőben nem, serpenyőben sül

Ha kísérletező kedvünkben vagyunk, elkészíthetjük otthon is. Bár az eredetit tandoori kemencében sütik, ez a módszer sajnos otthoni körülmények közt nem megoldható. Sütőben ne süssük, mert száraz lesz, és a naan lényege bizony a foszlósság, ruganyosság. Készítsünk elő egy serpenyőt és egy fedőt, ebben fog készülni a kenyerünk. Amire szükségünk lesz még, az a tisztított vaj, amelyet szintén készíthetünk házilag. Ennek hiányában a sima étolaj is megteszi. 

Fotó: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr5714922026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása