Reggelik a világ körül: az angol, az amerikai és a kontinentális

Szász Eszter 2019. augusztus 10.

Biztosan mindenki ismeri azt a mondást, hogy "reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár és vacsorázz úgy, mint egy koldus". Ez az elv persze már nem feltétlenül igaz, de az igen, hogy igenis fontos a reggeli.

Nem véletlen, hogy fontos a reggeli étkezés, hisz így indul be az anyagcserénk és az emésztésünk, valamint a reggelire elfogyasztott étel a szervezet vércukorszintjét is beállítja. A hétköznapokban a ráérős villásreggeli megvalósíthatatlan, de hétvégén igenis érdemes időt szánni rá.

Nem véletlen, hogy az éttermek egy része ráállt a reggeliztető vonalra, ami sok helyen egész nap tart. Ráérős napokon akár több órát is ülhetünk a reggelink felett újságot olvasva vagy csak szimplán az ízeket élvezve. A szállodákban is szinte főétkezés a reggeli, a jobb helyeken kifejezetten jó élmény a svédasztalról mazsolázni. 

A világ különböző részein különböző reggeliket kínálnak az egyszerűbbtől az édes és sós finomságokig, van olyan reggeli, ahol ha tisztességesen megkóstolunk mindent, estig biztosan nem leszünk éhesek. 

continental_breakfast.jpg

Kontinentális reggeli

Ez a legismertebb és legelterjedtebb reggeli fajta. Az alapja a kenyér - pirítva vagy frissen -, croissant vagy más péksütemény, lekvár és vaj. Természetesen mindet teával, kávéval és narancslével kínálva. Lehet bővíteni a kínálatot gabonákkal, müzlikkel, joghurttal, mézzel és sajtokkal is. A fő különbség a kontinentális és az angol vagy amerikai reggeli között az, hogy előbbi általában hideg.

Angol reggeli

Akinek kicsit gyengébb a gyomra, óvatosan próbálja ki az angolok reggelijét. Ez az a reggeli, ami tényleg eltelít egész napra. Az alapja a tojás, amelyet tükör vagy buggyantott formában készítenek el. Ehhez szolgálnak fel paradicsomos babot, általában konzervből, felmelegítve. A tányéron még kell lennie pirított bacon- vagy sonkacsíkoknak. Ha pedig ez nem lenne elég, kolbász is kerül a tányérra.

english_breakfast.jpg

A paradicsom más formában is manifesztálódik az angol reggeliben, méghozzá sült formában. A félbe vagy negyedbe vágott zöldséget egy kis olívaolajon átsütik, hogy megpuhuljon. A gombát se felejtsük, ezt párolva kínálják. Ha még nem lett volna elég a koleszterinből, akkor tesznek mellé még rösztit is, vagy esetleg kiváltják másféleképpen elkészített krumplival. Ezek mellé érkezik az úgynevezett black pudding, amely leginkább a véres hurkára emlékeztet. Ezeket a cseppet sem gyomorkímélő étkeket kávéval, teával és narancslével öblítik le, valamint kenyeret esznek hozzá. A legtöbb helyen a Brit-szigeteken egész nap ki lehet kérni a reggelit, nem véletlenül.

Amerikai reggeli

Ahogy a filmekben is látjuk, Amerikában megszokott, hogy vendéglátóhelyeken, úgynevezett dinerekben reggeliznek. Nekem a folyamatosan utántölthető kávé és a piros műbőr padok ugranak be azonnal. Az amerikai reggeli fő alkotóeleme a bacon és a tojás.

american_breakfast.jpg

A tojást mindenféle formában fogyasztják, buggyantva vagy tükörtojásként, a lényeg, hogy nem hiányozhat az asztalról. A reggeli igazi kalóriabomba, a tojás és a bacon mellé pirítóst, dzsemet, vajat, kukoricapelyhet is esznek. Aki pedig édességre vágyna, biztosan megtalálja az amerikai palacsintát az asztalon, amelyet legtöbbször juharsziruppal öntöznek meg. Természetesen a narancslé és a kávé is hozzátartozik az amerikai reggelikhez.

A személyes kedvencem a bagel füstölt lazaccal és krémsajttal töltve, amit főleg azokon a helyeken kínálnak, ahol nagyobb számban élnek a Kelet-Európából származó zsidók. Ezt az ételt a nap bármely szakában képes lennék megenni.

Fotó: Getty Images 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr8114909402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása