Sertéshús: miből legyen pörkölt, sült és darált hús? Alapkérdések és válaszok

P. Szabó Fruzsi 2019. augusztus 9.

A sertéshús a világon szinte mindenütt népszerű húsféle. A hagyományos ételeink kedvelt alapanyaga. Ízletes, karakteres, jól elkészíthető, nem száraz hús, mely könnyen beszerezhető, megfizethető.

Fontos természetesen a minőség. A szupermarketek hűtőpultjaiban szomorúan lefóliázott, hipószínű sertéshús nem meglepő módon rémületet kelt. A piacon már jóval szebb az áru, de még ott is megéri utánajárni. A legjobb természetesen háztájit vásárolni, amelyről tudjuk, ki nevelte, hogyan tartotta.

sertes1.gif

Ha megvan a beszerzési forrás, a jól bevált maszek hentes vagy a vidéki rokon, barát, aki leszállítja nekünk az árut, nem lehet gond, neki is láthatunk a főzésnek. A kezdő háziasszony azonban bármily előrelátó is volt az áru minőségét illetően, könnyedén kerülhet bajba, ha nem tudja pontosan, hogy a hús melyik része mire való. Nézzük a legfontosabbakat és azok felhasználási módjait.

Sertéskaraj, tarja

A karaj a gerinc mentén található húsrész. Fő területei a rövidkaraj  - a szűzpecsenyével (lásd alább), a középkaraj és hosszúkaraj, a fej felőli rész. A karaj kicsontozva sültek, de mindenekelőtt a - vasárnapi - rántott hús egyik leggyakrabban választott alapanyaga. Egyben is süthető csontosan. A tarja a sertés nyaki része, mely remek választás grillezéshez, mert zsírtartalma magas, nem szárad ki és igen szaftosra sül. A csontos részből leves készíthető.

serteskaraj1.gif

Szűzpecsenye

A szűzpecsenye a rövidkaraj alatt helyezkedik el. A sertés legértékesebb része, mely annak ellenére, hogy a legsoványabb, tiszta színhús, rendkívül ízletes és finom. A legdrágább része is értelemszerűen. Érdemes teljesen lezsírozni. Egészben sütve vagy szeletelve - szűzérmeként  is remekül elkészíthető a pompás pecsenyerész.

Lapocka

A lapocka a sertés első combja, kellően zsíros húsrész, hosszabb sütés vagy főzés során sem szárad ki. Kiváló alap pörköltnek vagy gulyásnak, de darált húsnak is kérhetjük, így remek vagdaltak, fasírtnak, de akár egyben is süthetjük.

serteslapocka1.gif

Comb

A sertés hátsó húsos combja. Változatosan feldolgozható terület. Sütve, rántva, apróhúsnak vagy akár darált húsnak is kiváló. Legfőbb részei a felsál, a belső combrészen lévő sovány hús, mely inkább frissensültnek alkalmas, míg az ízletes pecsenyerész, a dió inkább apróhúsnak való - ebből a legjobb a brassói aprópecsenye. A comb hátsó része a frikandó, inkább egyben sütve jó, mert kissé szárazabb, de jól elkészítve ízletes, zamatos marad.

Csülök

A sertés lábszárának felső szakasza. A hátsó csülökrész húsosabb az elsőnél. Könnyen lezsírozható, ha szükséges. Kiváló pörköltbe, egyben sütve vagy akár füstölve.

csulok1.gif

Oldalas, dagadó

A hússal fedett bordarész sültnek a legjobb. A dagadó, a has alsó része, egy ízletes, zsíros húsrész, mely kiváló alap pörköltnek, tokánynak, darált húsnak, de a legjellemzőbb mégis a töltött dagadó.

Alább pedig jöjjön néhány remek sertéshúsból készült recept.

Bográcsos sertéspörkölt

Sertésszűz ragu

Bakonyi sertésborda

Hentes tokány

Pulled pork

Fotók: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr214871526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása