Hús, friss zsálya, hajszálvékony füstölt sonkaszelet - ennyire egyszerű és legalább ennyire zseniális az olaszok egyik legmenőbb húsétele, a saltimbocca, ami annyit jelent: ugorj a számba.
Csak friss zsályából érdemes nekiállni, az egész étel lényege a zsálya nagyon intenzív íze. A zsálya a strapabíróbb fűszerek közé tartozik, ha jól érzi magát, elképesztő méretű bokorrá képes megnőni, így van ez nyaranta a szüleim kertjében is, és az első, amit muszáj ilyenkor készítenünk, az a saltimbocca.
Borjú- helyett csirkehús
A friss zsályán túl még az étel alapja is elég nehezen beszerezhető, mert igazából borjúból készül. Aki hozzájut ehhez a ritkán beszerezhető húshoz, mindenképp belőle készítse, nekünk viszont addig is jó lesz csirkemellből. Mivel a csirkemell nagyon könnyen kiszárad, különös odafigyelést igényel a dolog.
Lehet cifrázni is: van, aki a sonka és a hús közé - a zsályán túl - parmezánforgácsokat is tesz, de mivel én nagyon szeretem az olasz hármas minimalizmusán alapuló ételeket, maradok az alapverziónál.
Az igazán ügyesek úgy klopfolják össze a három réteget, hogy egészen összetapad - nekem kell egy kis tűzés a biztonság kedvéért.
Fotók: Ács Bori/Sóbors