Selymes fetakrém citrommal és zöldfűszerrel: kenyérre kenve isteni

Szász Eszter 2019. augusztus 2.

Rákattantam a fetára. Nem tudom szebben mondani, mert ez az igazság. Fetát eszem magában, melegszendvicsben és persze a kedvenc kombinációmban, görögdinnyével. 

A feta abban különbözik a többi fehér sajttól, hogy nem tehén, hanem pasztörizálatlan juh- vagy kecsketejből készül. Sós lében tárolják, 2005 óta eredetvédelem is megilleti. 

Fehérjében gazdag

A só- és a zsírtartalma magas, de emellett fehérjében is gazdag, 100 gramm már fedezi egy felnőtt napi fehérjeadagját. Persze ezt nem adják ingyen, mert bizony kalóriában is dúskál, 100 gramm fetában 300 kalória van. Emellett A- és B2-vitamint és nagy mennyiségű kalciumot is tartalmaz. 

feta_sajtkrem.jpg

Így tárolható több ideig

A sós léből kivett feta nagyon hamar megromlik - bár én ezt nem szoktam megvárni, mert hamar megeszem. Ha tovább szeretnénk tárolni, vegyük ki a vízzel együtt a csomagolásából, és tegyük egy jól zárható edénybe. 

Bár a feta nem olvad könnyen, én készítettem már vele melegszendvicset is, de a legjobb mégiscsak valamilyen krémesebb, frissebb állagban kenyérre, krékerre kenni vagy egyszerűen csak mártogatósnak használni. A sósságát kicsit ellensúlyozhatjuk, ha krémsajtot keverünk bele, valamint egy kis citrommal frissebbé tesszük.

Fotó: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr2114970224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása