Bagel házilag: nem is amerikai a kedvenc lyukas péksüteményünk

Szász Eszter 2019. július 21.

A bagel számomra a péksütemények királya. Egy bagel, benne sajtkrém és füstölt lazac - a mennyországot jelenti. Nem eszem túl gyakran, de amikor igen, akkor sokáig emlékezetes marad a találkozás.

A bagel eredete

Bár a bagelt Amerika, egészen pontosan New York tette ismertté és onnan terjedt el, nem onnan származik. Bécsben sütöttek először ilyen lyukas közepű péksüteményt a 17. században. A lengyel királynak ajánlotta egy pék, mert megvédte a török támadásoktól a családját és hazáját. Ezután a bagel elterjedt Lengyelországban, majd a vándorló zsidó közösségek vitték magukkal Amerikába és tették népszerűvé. 

bagel.jpg

Édes tészta, sós töltelék

Bár omlós és kicsit édeskés is a tésztája, önmagában nem fogyasztják, főként szendvicsalapnak használják. A bagelt megszórják lenmaggal, szezámmaggal, mákkal vagy zabpehellyel, majd krémsajtot, lazacot, rántottát, bacont vagy csak simán sonkát tesznek bele. Érdekes, hogy a kicsit édes tésztájú péksütit sokkal ritkábban eszik lekvárral és egyéb édes töltelékekkel. 

Én itthon tinédzser koromban, egy azóta bezárt gyorsétterem-lánc éttermében ettem először bagelt, és első harapásra szerelem volt. 

Fotó: Getty Images 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr1014948914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása