Biztos ti is sokszor jártatok úgy, hogy készítettetek egy isteni guacamolét vagyis avokádókrémet, és mire a vendégek megérkeztek, a gyönyörű zöldes krém csúnyán megbarnult, és már nem volt gusztusotok megkínálni vele a barátokat.
A guacamole legnagyobb ellensége a levegő. Amikor az oxigén találkozik az avokádóval, az abban a pillanatban oxidálódik és elszíneződik, vagyis megbarnul. Ezért mindenképpen meg kell akadályozni, hogy a krém oxigénnel érintkezzen. Íme néhány tipp, hogyan kerülhetjük el, hogy a guacamole megbarnuljon, és akár több napig is megőrizze szép zöld színét.
A tuti tippek
Az avokádó héja
- Tartsuk a guacamolét az avokádó héjában. Az ok ugyan nem bizonyított tudományosan, de ha az eredeti csomagolásban, vagyis a zöldség héjában tarjuk a krémet, akkor az nem barnul meg. Hogy még biztosabbak legyünk, takarjuk le egy műanyag edénnyel is.
- Finoman hámozzuk meg az avokádót, és a héjával fedjük be a krémet. Ez megakadályozza, hogy levegő érje a guacamolét, így a barnulást is.
Nejlon és víz
- Nagyon szorosan tekerjük az edényt nejlonba. Úgy tűnik, ez az egyik legjobb módszer arra, hogy a levegő ne jusson be az edénybe. Először a tetejével kezdjük, majd úgy tekerjük jó szorosan körbe.
- Öntsünk egy kis vizet a guacamole tetejére. Elsőre bizarrul hangozhat, de a vékony réteg víz bizony tökéletesen megvédi a barnulástól. Attól sem kell félni, hogy a víz belefolyik a krémbe, mert nem hígítja azt. Ez a módszer két napig biztosan megőrzi a guacamole frissességét. Amikor hűtőbe tesszük, mindig fedjük le az avokádókrémet.
Miért a víz a legjobb módszer a guacamole frissen tartására?
A többi módszerrel ellentétben a víz teljesen szigetel, így a guacamole több napig is megőrzi a minőségét. Egyébként a barna avokádótól sem lesz semmi bajunk, csak esztétikailag nyilván szebb, ha zölden esszük.
Nektek van tuti tippetek?
Fotó: Getty Images