Hogyan grillezzük a bélszínt úgy, hogy belül rózsaszín maradjon?

Szász Eszter 2019. július 15.

A hírfolyamom tavasz óta tele van grillezős fotókkal. Ahogy kicsit melegszik az idő, az emberek előveszik a kerti vagy a kisebb grilleket, és akár a szabadban, akár az erkélyen sütögetnek. 

Szinte bármit grillezhetünk, azokat a húsokat, amiket serpenyőben el lehet készíteni, grillezni is biztosan lehet. Én a változatosságra törekszem, de hús mindenképpen sül a rácson, amihez a hangulatomhoz illő zöldségeket választok.

Bár a csirke és a zöldségek grillezésének is megvan a trükkje, a legnehezebb dolgunk mégiscsak a marhával van, azon belül is a bélszínnel. A bélszín vagy más néven a vesepecsenye a marha legértékesebb része, a keresztfartő és a szűzpecsenye között helyezkedik el. Ahhoz, hogy tökéletes legyen, nem árt, ha tisztában vagyunk egy-két trükkel.

Az a dolgunk, hogy ne csináljunk vele semmit

A kívül kérges, belül rózsaszín bélszín a medium, vagyis a félig sült fajta. A húst a sütés előtt néhány órával vegyük ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen. Sütés előtt ne sózzuk, ne borsozzuk. Ne klopfoljuk, mert szétverjük benne a rostokat. Pácolni is felesleges, a bélszín nem igényli.

Ha egyben vettük a húst, vágjuk maximum ötcentis, úgynevezett pogácsákra. A rózsaszín belsőt 5-6 perces sütési idővel érhetjük el, ha valaki ennél sültebbre vágyik, akkor még egy-két perccel meghosszabbíthatja az időt, de 7 perc után már szinte rágós lesz a hús. A bélszínt elég, ha egyszer fordítjuk meg sütés közben.

belszin.jpg

A hús sütési fokozatai

  • rare - szinte nyers, angolos hús (3-4 perc)
  • medium rare - belül még véres, kívül enyhén sült (4-5 perc)
  • medium - félig sült, a steak belseje rózsaszín, kívül teljesen megsült (5-6 perc)
  • medium well done - átsült, belseje még halvány (6-7 perc)
  • well done - teljesen átsült, szinte már rágós (több mint 7 perc)

A tüzelőanyag is lényeges

A finom és tökéletes hús nemcsak a jó alaptól, hanem a jó minőségű tüzelőanyagtól is függ. Az sem árt, ha beszerzünk egy jó grillt, de ha nem jó a tüzelőanyagunk, akkor lehet akármilyen szuper a grill, a végeredmény nem lesz a legjobb. A hús akkor lesz a legfinomabb, ha nem fával, hanem faszénnel grillezzük, az még plusz ízt is ad neki. Miután begyújtottuk a faszenet, onnantól körülbelül negyed óra, amíg a parázs sütésre alkalmas lesz, akkor áll készen, ha fehéres-szürkésen izzik. Ha még ízesebbre szeretnénk a húst, adjunk hozzá facsipszet. 

A bélszínt mindig frissen tálaljuk, ne pihentessük sütés után. Ekkor már lehet ízesíteni is, illetve vajat tenni rá vagy borsmártással tálalni. 

Ti milyen húst szerettek grillezni?

Fotó: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr8214931506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása