A három legfinomabb sárgadinnyés előétel nyárra

Szász Eszter 2019. július 14.

A sárgadinnye ugyanúgy a nyárhoz tartozik, mint a görög, én pedig nem tudok rangsorolni köztük. Ezért volt furcsa, amikor a gyerekek apukája közölte, hogy még a sárgadinnye szagát sem tudja elviselni. A sors fintora, hogy az első találkozásunkkor sárgadinnye-illatú testápolót kentem magamra.

A sárgadinnye igazi nyári gyümölcs. Ugyanannyi béta-karotin van benne, mint a sárgarépában, emellett C-vitaminban is gazdag. Akárcsak a görögdinnyének, a sárgának is körülbelül 90 százaléka víz, így segít a hidratációban. Több fajtája van, lehet kicsit rücskös vagy barázdált héjú, a húsa lehet narancssárga vagy zöld. Utóbbit cukordinnyének is szokták nevezni. 

A sárgadinnye erős illata már messziről érződik, minél jobban illatozik, annál édesebb. Vásárláskor a szára környékét is nézzük meg, mert ha az a rész puha, akkor biztos, hogy érett a dinnye. Bár édes gyümölcs, tökéletesen illik sós húsokhoz, sonkákhoz, valamint sajtokhoz. Mutatunk 3 előételt, amelyeket érdemes kipróbálni, de kánikulában akár főételként is fogyaszthatók. 

sargadinnye_parmai_sonka.jpg

Sárgadinnye pármai sonkával

Ez a már-már klasszikusnak számító fogás szinte minden étlapon megtalálható, de otthon is könnyűszerrel elkészíthetjük. Vendégvárónak, előételnek kiváló. A dinnyét felezzük el, magozzuk ki és vágjuk fel. Bármilyen formára vághatjuk, én legjobban vékony szeletben szeretem, amit aztán jól körbetekerek a sonkával. Ízlés szerint csepegtessünk rá balzsamecetet. 

bruschetta_sargadinnyevel_es_sonkaval.jpg

Sárgadinnyés Bruschetta

Ez az előétel nagyon hasonló az előzőhöz, csak éppen sokkal laktatóbb a pirítós miatt, ezért kánikulában főételként is bőven megállja a helyét. A klasszikus bruschettával ellentétben most csak pirítsuk meg a kenyeret, ne ízesítsük, csak pakoljuk rá az érlelt sonkaszeleteket. A sárgadinnyét vágjuk fel, azt is helyezzük el a kenyéren. Friss bazsalikommal tálaljuk.

 Fotó: Getty Images

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr7714937486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása