Amikor hazamegyek a munkából, legkevésbé sem kívánom bekapcsolni a tűzhelyet. Egyáltalán nem szeretnék főzni, de azt hiszem, ezzel nem vagyok egyedül. Inkább kimennék a szabadba, vagy csak feküdnék a lakásban. De enni kell, még ha nem is mindig kívánja a gyomrunk az ételt.
Ilyenkor kezdek el gondolkozni gyorsan és könnyen elkészíthető ételeken, amelyek lehetőleg semennyi vagy minimális főzési időt igényelnek. Mert enni azért kell. Nyáron készítünk legtöbbször hideg leveseket, salátákat. Annyiféle gyümölcs van ilyenkor a piacon, és mindegyikből isteni levesek készülhetnek, amelyek desszertként is megállják a helyüket.
Laktató limonádé
Én ebben a kánikulában leginkább folyadékot kívánok, valami olyat, ami azért minimálisan ízesített, de nem csupa cukor. Nyáron az egyik legjobb dolog a jéghideg limonádé sok-sok citrommal. Limonádéval persze nem lakok jól, de a citromból remek hűsítő levest lehet készíteni.
Mi legyen a tojásfehérjével?
A leveshez - a madártejhez hasonlóan - remekül passzol a tojásfehérjéből felvert habgaluska. Tehát, ha nem szeretnénk, hogy kárba vesszen a fehérje, készítsünk belőle habot, vagy tegyük félre süteményekhez. Fogyaszthatjuk desszertként, de önálló fogásként is megállja a helyét, főleg ebben a kánikulában.
Fotó: Getty Images