A levenduláról a horvátországi nyaralásaink jutnak eszembe. Nyár végén, amikor már mindenkinek csak emlék volt a tenger és a szabadság, mi akkor utaztunk el Horvátországba, méghozzá a Hvar szigetén fekvő Jelsa nevű faluba.
Nem egyszerű ide eljutni, mert miután megérkezünk Splitbe, onnan egy komppal kell átmenni Hvar szigetére. A kompra nehéz felférni, van, hogy meg kell várni a következőt. De ha végre megérkezünk, a hosszú utat kárpótolta Horvátország egyik legszebb tengerpartja és Jelsa, egy gyönyörű és kedves város.
Jelsából a levendulaillatra emlékszem és arra, hogy minden alkalommal, amikor ott jártunk, hoztunk haza kis zsákokban ebből a szárított növényből, ami nemcsak a ruhamolyokat űzte el, hanem visszahozta egy kicsit a nyarat is.
Intenzív az íze
A levendula eredetileg csak a mediterrán vidékeken nőtt, ma már Magyarországon is megél. Gyógy-, fűszer- és dísznövény, illata és íze egészen intenzív és különleges, ezért nagyon kell vigyázni, hogy ne domináljon túlságosan. A levendulaszörp akkor az igazi, ha megtalálhatóak benne a citrusos ízjegyek, amelyek kicsit visszafogják a levendula erős aromáját.
A szörpöt behűtve, citromkarikával igyuk. Ne lepődjünk meg, mert a szörp színe nem lila, hanem sárgásbarna lesz.
Fotó: Getty Images