Ha a legjobb kamrai barátom a passzírozott paradicsom, akkor a második kedvencem a konzerv csicseriborsó, még úgy is, hogy sokkal, de sokkal finomabb a házilag áztatott és főzött borsó.
Sokszor mentett már meg vészhelyzetekben, és lett belőle negyedórás curry, tízperces humusz vagy, mint most is, nagyon gyors saláta. Télen inkább sült, mint friss zöldségekkel szokott készülni, jól megy mellé a cékla, a sütőtök és a répa is, de nyáron inkább ropogós zöldségekkel keveredik szívesen.
A semleges íze miatt mindenhez jól passzol
A csicseriborsónak nagyon enyhe, semleges íze van, sokan éppen ezért nem szeretik, én viszont éppen ezért kedvelem. Nagyon sokféle ízesítéssel helytáll, lehet csípős vagy citromos, de keveredhet nagyon sok friss zöldfűszerrel is aszerint, milyen épp az eszközkészletünk és a hangulatunk.
Ez a saláta frissen is jó, de még jobb lesz egy-két óra pihenés után, szóval kiválóan hordozható és abszolút kulturáltan elfogyasztható akár rohanva, gép mellett is.
Fotók: Ács Bori/Sóbors