Így készül a legtökéletesebb remegős lágytojás

Ács Bori 2019. június 23.

Egész jól megy már a lágy fehérjéjű, folyós sárgájú tükörtojás, a rántotta is a lehető leghabosabban kerül ki a serpenyőnkből, de a lágytojás nehéz műfaj. Hiába próbálkozunk képletekkel, csipogó órával ás árgus figyelemmel, kész orosz rulett.

Annyi mindentől függ, sikerül-e a hagyományos módszerrel a lágytojás. A végeredményt befolyásolja a tojás mérete, frissessége, hőmérséklete, a fazék mérete és vastagsága és az is, mennyire forr a víz.

Hiába figyelek oda, tartok be minden szabályt, hiába állok a víz fölött a szűrőkanalat támadásra készen szorongatva, még így sem sikerül mindig olyanra, amilyenre szeretném. Hol kicsit szilárdabb lesz, hol egy hajszálnyit folyósabb, de a legritkábban olyan remegős, amilyenre vágyom.

dsc_4087.jpg

Sütőben sütés

A megoldás a gőzben sütés lett. A módszer ugyan tíz perccel több időt vesz igénybe, mint a hagyományos, főzős megoldás, viszont így száz százalékig ura vagyok a helyzetnek és a tojásoknak. Éppen olyan lágyságúra készítem el, ahogyan szeretem, annál az egyszerű oknál fogva, hogy látom és figyelem alakulás közben.

Míg a főzve készült lágytojásnál fél perc figyelmetlenség, bambulás is végzetes lehet, itt a folyamatok lassabb hömpölygése miatt nem tudjuk elrontani a tojásunkat. Aki akarja, cifrázza parmezánnal, vajjal, füstölt sonkával, de a maga egyszerűségében is csodálatos egy kis pirítóssal. 

Fotók: Ács Bori/Sóbors

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr6314518486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása