Amikor baráti összejövetelre vagy házibuliba vagyok hivatalos, a legtöbbször már előre meg tudom mondani, hogy milyen partifalatokkal készülnek a házigazdák. Én általában a sósakból szoktam választani, azokra összpontosítok.
Persze könnyű fanyalogni, de tényleg nincs nagy választék, sós perecből, ropiból és chipsből lehet válogatni nagyrészt. Gyerekzsúrokon ugyanez a kínálat, de a gyerekek ízlése kevésbé kifinomult, így őket ezekkel is boldoggá lehet tenni.
Ne ragadjunk le a chips, ropi, sós perec hármasánál
Talán érthető, hogy miért kerestem alternatívát sós ropogtatnivalóra. Nem gondoltam volna, hogy egy sajtótájékoztatón találom meg a megoldást, illetve inspirálódom. A helyszín egy közel-keleti étterem volt, így a kínált falatok is ezen a vonalon készültek. Nem nagyon szoktam enni sajtótájékoztatókon, de ennek a falatkának nem tudtam ellenállni.
Nem húzom tovább az időt, elárulom, hogy a falatkák olívaolajban sütött pitacsíkok voltak zaatarba forgatva. Egyszerű, mégis különleges étel, és bizony abbahagyhatatlan.
Mi az a zaatar?
A zaatar a kelet-mediterrán konyha fűszerkeveréke, szárított sumac bogyót, majoránnát, kakukkfüvet, bazsalikomot, oregánót, fehér szezámmagot és himalájai rózsaszín só keverékét tartalmazza. A zaatar összetétele régiónként, sőt, családonként eltérhet, de alapvetően ezek a hozzávalói. Ma már Magyarországon is sok helyen kapható, így nem bonyolult a beszerzése.
Ez a recept pofonegyszerű, csak pita, olívaolaj és zaatar kell hozzá. A pitát tetszőleges alakzatra vágjuk fel, én csíkokra szoktam, úgy könnyebb mártogatni. A hummusz tökéletesen illik hozzá, de önmagában is isteni.
Fotó: Szász Eszter/Sóbors