Ropogós pitával és friss zöldségekkel készül ez az arab saláta

Ács Bori 2019. június 18.

Uborka, paradicsom, hagyma, saláta, ez eddig egy teljesen szokványos összetétel, na de mi van, ha nagyon ropogós, maradék lepénykenyérdarabok és néhány különleges fűszer is kerül hozzá? Pár szokatlan adalék, és nem csak iszonyú izgalmas, de sokkal laktatóbb lesz a hétköznapi saláta.

A közel-keleti fattoush az olasz panzanella verziója, a lényege ugyanaz: a maradék száraz kenyér kreatív felhasználása. A legjobb itt is, csakúgy, mint az olasz receptnél, akkor lesz, ha a kenyér tényleg nagyon száraz, ropogós, ha nem ilyen, érdemes elkészítés előtt kissé rápirítani a sütőben. 

Amellett, hogy nagyon ropogós - nem csak a pita, de az uborka és a retek is - ez az egyik legfrissebb saláta. Van benne sok-sok citromlé, menta és petrezselyem, a végén pedig még egy joghurtos öntetet is kap az egész. Van, aki retek nélkül készíti és tesz bele még kaprot is, vagy fordítva, a lényeg a zöldségek és a kenyérdarabok egyensúlyában rejlik.

fattoush_1.jpg

Mi az a szumák?

Minden fattoushban van szumák: ez a savanykás, bordópiros színű közel-keleti fűszer a cserszömörce bogyója, amit legtöbbször savanyításra használnak. Currykhez, halakhoz is teszik, de van, ahol egyszerűen rizst szórnak meg vele. Itthon sokféle delikátban és közel-keleti fűszeresnél kapható. 

Fotók: Ács Bori/Sóbors

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr9914892634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása