Még biztos sosem grilleztél salátát, pedig kéne - 5 perc alatt kész

Ács Bori 2019. június 13.

Tavasztól nyárig történik meg az emberrel szinte heti rendszerességgel, hogy bedob egy fejes salátát a kosárba, majd onnan a hűtőbe, majd a következő másodpercben megfeledkezik róla. 

Szegény saláta néhány nap múlva, fonnyadtan és szomorúan kerül elő, hogy rövid, értelmetlen és szomorú élete a kukában végezze. Mindannyiunkkal megtörténik, de nem kell feltétlenül így alakulnia az elfelejtett saláták sorsának, van egy szuper mentőtechnológia, ami még a legfonnyadtabb fejeket is megmentheti.

De természetesen teljesen friss salátákból is el lehet készíteni, ha valaki épp tudatosabb korszakát éli. Ne riasszon senkit vissza az az íratlan szabály, vagyis inkább ősi megszokás, hogy salátát nem hőkezelünk, mert ez badarság. Gyerekkorunk rémes salátafőzelékeire sem szabad itt asszociálni, egészen másról van szó.

grillezett-fejes-sala_ta_1.jpg

A saláta a hirtelen, magas hőmérsékletű pirítás hatására ropogós és friss marad, mégis édes, mély, karamellizált ízű lesz. A máskülönben semleges aromájú zöldség önálló egyéniséget kap, és ez ilyesmi azért nem történik meg minden nap. Nekem nem is kell más rá egy kis són túl, de aki továbbcifrázná, kísérletezhet fűszerkeverékekkel, magvakkal, ízesített olajokkal is. 

Fotók: Ács Bori/Sóbors

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr7614883360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása