Földimandula, mandulapalka, mandulafű, tigrismogyoró, tigrisdió. Hogy bír el egyetlen dolog ennyi nevet, merül fel jogosan a kérdés. Ráadásul úgy, hogy se nem mandula, se nem dió, se nem mogyoró, még csak nem is csonthéjas.
Sőt, még csak nem is fán terem. A fűfélék családjába tartozó növény, föld alatt növekedő gyökerében egy 6-25 mm átmérőjű gumót növeszt, ezt használják fel találékonyan elsősorban étkezési céllal. Nálunk az utóbbi években került a köztudatba és a bio boltok polcaira, Korábban inkább a horgászboltok kínálatát erősítette, mint népszerű pontycsali.
Édeskés gumó
Az édeskés mandulás ízű gumó igen régi kultúrnövény, története az ókorig nyúlik vissza. Az egyiptomiak egyik legfontosabb terménye volt, a fáraók is előszeretettel fogyasztották, sőt régészeti leletek tanúsága szerint, még utolsó útjukra a túlvilágra is vittek magukkal belőle. Európában, konkrétan annak is a déli részére az arab hódoltság idején került, és rövid időn belül igen kedvelt lett.
Gluténmentes és nagyon finom
Nem ok nélkül való a népszerűség. A földimandula ugyanis valóban remek, tápláló alapanyag, amelyet érdemes beiktatni az étrendünkbe. Gluténmentes, könnyen emészthető, rosttartalma igen magas. Gazdag B- és E-vitaminban, biotinban, valamint kiemelkedően magas vas-, magnézium -, foszfor- és kalciumtartalma. A tigrismogyoró fehérjében is gazdag, ezért kiváló kiegészítő fehérjeforrás, növényi alapú táplálkozást folytatók számára.
A földi mandula liszt gluténmente sütemények, pékáruk alapanyaga is lehet. A durvábbra darálva panírként is kiváló. Enyhe mandulás zamatával és ropogós textúrájával remekül feldobja a vele készült ételeket.
A legnépszerűbb földimandulából készült termék minden kétséget kizáróan a népszerű valenciai eredetű ital az horchata de chufa. A chufa a földimandula spanyol neve, csak, hogy tovább bővüljön a repertoár. Az enyhe mandulás jegyekkel bíró zamatos horchatat a forró nyári időszakban fogyasztják legszívesebben Spanyolország-szerte. Hosszú talpas pohárban kínálják jéghidegen kávézókban, cukrászdákban és természetesen az erre specializálódott kirendeltségekben, az horchateríákban. Fagylaltok, krémek is készülnek belőle. Nálunk bioboltokban árulják, csak úgy, mint a lisztet és a panírt.
Fotó: Getty Images