Egy kis Nápoly a főváros szívében: fekete pizza és olasz hamburger is kapható

Sági Zsófia 2019. június 1.

A Na'Pasta Bar&Bistro megnyitóján jártunk, ahol autentikus olasz fogásokat kóstolhattunk a legmagasabb minőségben, ugyanis nem csak az étterem séfje, a szakácsok nagy része is Olaszországból érkezett.

A Bistro idén áprilisban nyitott meg újra, teljesen új arculattal, szakácsokkal és helyszínnel. Jelenleg központi helyen, az Október 6. utcában térhetünk be egy autentikus olasz ebédre vagy vacsorára. 

Mi az a Na' Pasta?

Az olasz konyha alapvető eleme a tészta, nincsen igazi olasz étkezés enélkül. Innen ered az étterem neve is, Una pasta vagy Na’ Pasta, azaz „egy tésztát szeretnék”. A Bistro gazdag tésztakínálattal rendelkezik, a házi készítésű casarecce, tagliatelle, spaghetti, maccheroni, vagy az eredeti olasz La fabbrica della pasta gragnano kézműves tészták is megtalálhatók az étlapon.

Ezekből a csodálatos, házilag gyúrt casarecce-t, egy gluténmentes pennone-t és a sima pennénél hosszabb elico penne-t kóstolhattuk meg, és azt hiszem, hogy a házi tészta és a gluténmentes felhozatal vitte a prímet.

napasta4.jpg

A séf

Az étterem vezető séfje, Alessandro Smanio korábban Budapest legjobb olasz éttermeiben dolgozott, de az Akadémia Itália című tévéműsorban is szerepelt, ahol megmutatta hogyan kell elkészíteni az igazi olasz ételkülönlegességeket. Alessandro Smanio az olaszországi Ferrara városából származik, a tradicionális olasz ételek mellett új és kifinomult kreációkat alkot, melyek ötvözik az eleganciát, az olasz régiók egyediségeit, a kultúrát és az ízvilágot.

Kiváló olasz és magyar kollégák dolgoznak a keze alá, de a séf a konyha kulcsfontosságú motorja, aki sok energiát és szeretetet ad a csapatnak. Elmondásuk alapján olyan náluk a konyhai munka, mint egy igazi nagy olasz családban.

napasta.jpg

Gluténmentesen és kamut lisztből is

Az ételek többsége gluténmentes alapanyagokból is kérhető, legyen szó tésztáról vagy pizzáról. Ezeket is volt lehetőségünk megkóstolni, és egyáltalán nem érződik a különbség, sőt, személy szerint nekem azok a változatok ízlettek a legjobban. Máshol még nem ettem olyan gluténmentes tésztát, ami elnyerte volna a tetszésemet, úgyhogy nagyon örültem ennek az újításnak.

Egy másik újdonság a kamut liszt, ez az ősi, tápláló gabona Egyiptomból származik. A gabonafélék fáraójának is nevezik, kizárólag ökológiai gazdaságokban termesztik. Mivel glikémiás indexe alacsony, a belőle készített termékek jól beilleszthetők a cukorbetegek, diétázók étrendjébe. Segít a májnak a méregtelenítésben, de kedvező hatással van az immunrendszerre is, könnyen emészthető. Az ebből készült pizza finom, ropogós volt, semmilyen különbséget nem éreztem, sőt, talán még ízletesebb is volt. 

napasta5.jpg

Fekete pizza

A pizzaválaszték is igen széles, az eredeti olasz házi pizza mellett megtalálható a fekete és a kamut lisztből készült pizza is. A fekete liszt egy természetes anyag, ami jellegzetes sötét színt kölcsönöz a kenyereknek és tésztáknak. Amellett, hogy páratlanul finom pizzatészta készíthető belőle, pozitív hatása, hogy a fekete liszt csökkenti az étkezések utáni puffadást. Semmilyen utóíze nincs, mert nem tintahaltinta kerül bele, erről meg is bizonyosodtunk a kóstolás során.

Olasz hamburger

A bistro ételek kínálatából elmaradhatatlan a burger, amely innen sem hiányzik. Ez nem a megszokott, amerikai változat, hanem egy igazi olasz, az Italo Burger, melyet prémium marhából készült húspogácsából, bio salátából, eredeti olasz sajtból, balzsamecetes hagymalekvárból és házilag készült buciból készítenek. A kóstolás során ez is csillagos ötösre végzett nálunk, ráadásul a mellé kínált vékonyra szelt marha- és csirkehús is fenomenális volt. 

napasta6.jpg

Specialitások

A tésztaételek mellett megtalálhatóak a steakhúsok, a kacsa, a csirke, a bárány és a disznóhús, de a halételek sem hiányozhatnak. A saláták gondosan válogatott bio, valamint organikus gazdaságokból származnak. Minden étel eredeti olasz recept alapján készül. 

A desszertek között megtalálhatjuk a nagy klasszikusokat, de újdonságokat is. Kipróbálhattuk a panna cottát, a tiramisut és a csokitortájukat is - szerintem még soha életemben nem ettem ennél finomabb, krémesebb, kávésabb tiramisut, úgyhogy mindenkinek bátran ajánlom.

napasta3.jpg

Italok

Az étterem kedvez a champagne- és borkedvelőknek is. A jól ismert magyar és olasz borok mellett igazi különlegességeket is kóstolhatunk. Fizz- és koktélbár is tartozik az étteremhez, a kínálatban szerepel például a Franciacorta, Champagne és a Cava. Italválasztékukban kisebb családi lepárlók kézműves alkoholjai is megtalálhatóak. Mi a vacsorán a fehérborok közül az Éliás olaszrizlinget, a vörösborok közül a Coste di Moro Montepulciano-t kóstolhattuk meg, utóbbi mindenkit levett a lábáról. Igazi olasz biobor, amelyet se nem permeteznek, se nem kéneznek. 

Fotók: Na'Pasta Bistro, Sági Zsófia/Sóbors 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr6614869450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása