Lehet, hogy első ránézésre a polenta jut eszünkbe erről a desszertről, pedig alapjaiban véve teljesen különböző, ugyanis ez egy egyiptomi búzadarasüti, amit egy fahéjas cukorszirup koronáz meg.
A Basbousa nem csak a Közel-Keleten népszerű, de Európa egyes részein is. Ebből következik, hogy nagyon sokféle receptje létezik, van, amelyikben tojással, van, amelyikben joghurttal készül. Néhányan mézes, míg mások cukros sziruppal öntik nyakon. A szirupot lehet ízesíteni fahéjjal és szegfűszeggel, de citrusfélékkel is, reszelt narancs- vagy citromhéjjal.
Kókuszos változat
Ebben a változatban a búzadara mellé kókuszreszelék kerül, úgyhogy egy elképesztő állagú süteményt kapunk végeredményül, ráadásul a tésztába rakott joghurt is tovább lágyítja. A szirup cukorral és fahéjjal készül, illetve egy leheletnyi citromlé bolondítja meg.
Hivatalosan mandulaszeletek kerülnek a tetejére, de bármilyen magvakkal díszíthetjük, annyit és úgy teszünk rá, amennyit és ahogyan csak szeretnénk.
Fotó: Getty Images