A "jeweled rice", magyarul felékszerezett rizs a legszebb és legkifejezőbb ételnév, ráadásul egy olyan technológiát takar, ami nem csak praktikus, de a végtelenségig variálható is.
Nincs szomorúbb dolog a hagyományos rizsköretnél, én legalábbis gyakran sírnivalóan sivár dolognak érzem. Ezért nagy barátaim a közel-keleti rizsvariációk, amikor a rizst csak félig főzik meg, aztán egy vajas, fűszeres, ezzel-azzal ízesített alapon, párolva fejezik be az elkészítését. Így a fűszerek, zöldségek, gyümölcsök mind rengeteg ízt adnak át a rizsnek, ami aztán annyira jó lesz, hogy szinte túlnő a köret kategóriáján.
Az "ékszerek" lehetnek a fűszereken túl aszalt gyümölcsök, gyümölcshéj, magvak, zöldfűszerek vagy mindezek együtt, mint az alábbi receptben, ahol mazsola, aszalt barack, kurkuma, fahéj és hagyma is gazdagítja a rizst.
Csak jó minőségű rizsből érdemes nekiállni ennek a műveletnek, az alsóbb kategóriák nem igazán képesek kiadni ennek a technológiának a lényegét, nagyon megéri belefektetni azt a pici pluszt.
Fotók: Ács Bori/Sóbors