A legnagyobb gasztronómiai divatok mindig, de tényleg minden esetben a hibridekből alakulnak ki. Ilyen volt a ramen burger, a cronut vagy croissant-fánk és most éppen a japán szuflépalacsinta az, amiért mindenki meg akar bolondulni a világon és az Instagramon.
Amúgy is az a helyzet, hogy palacsintából egyszerűen sehogy sem elég a világnak, mindenféle és fajta verziója tuti siker, csak kerek legyen és lapos. Ez a japán verzió viszont összetettebb koncepció, mert vastag, magas, ugyanakkor levegős és remegős.
A technológia valóban a felfújt és a palacsinta kereszteződésén alapszik. A sok, keményre vert tojáshab, amit óvatosan a tésztához forgatnak, annyira felfújja a térfogatát, hogy akár három centiméter vastagra is nőhet egy-egy darab. Mindeközben viszont annyira könnyű, hogyha mozgatjuk a tányért alatta, remeg.
Amikor Londonba megérkezett a szuflépalacsinta, kígyózó sorok alakultak ki az első hely előtt, ami elkészítette a trenddesszertet, de ugyanez történt New Yorkban, Los Angelesben és San Franciscóban is.
Mivel a tojáshab nem tárolható hosszú ideig, a tészta nem előkészíthető, hanem mindig frissen kell gyártani. Így aztán minden olyan helyen, ahol szuflépalacsintát árulnak, hosszú sorokat kell végigállni, ez azonban csak fokozza a várakozás izgalmát.
A trend még csak egy éve robbant be, de már 54 ezer bejegyzés található az Instagramon a soufflepancakes hashtaggel ellátva. Vajon csak a desszert látványos tulajdonsága okozza ezt a népszerűséget, vagy valóban van valami rendkívüli ebben az édességben, ami miatt rászolgál a nagy felhajtásra?
Már kísérletezem a receptekkel, és amikor megtalálom a tökéletes verziót, meg is osztom, hogy mindenki kipróbálhassa.
Fotó: Getty images