A legpuhább és legszaftosabb sütőben sült csirkemell: cukros-fűszeres bevonattal

Sági Zsófia 2019. május 17.

Csirkemellet sütni mindenki tud: gondolnánk, amíg ki nem kerül a sütőből egy száraz, kemény, élvezhetetlen húsdarab. Az egyszerű alapanyag ugyanis figyelmet kíván, pácolni kell, vajjal locsolni, nem szabad túlsütni.

Ez a csirkemell fűszeres, csípős - bár ez ránk van bízva - és enyhén édes. Ettől lesz igazán ízletes és kicsit füstös ízvilágú, miközben szaftos marad. A csirkemellnek nagyon natúr, egyszerű íze van, ezért nagyon jól állnak neki az erőteljes fűszerek, magába szívja őket a hús.

Fontos, hogy álljon a hús a fűszerekben

A fűszerekkel jól be kell dörzsölni, pontosabban összerázni a csirkemellfilét, majd a zacskóval együtt, amiben összevegyítettük a hozzávalókat, betenni a hűtőbe. Ez egy nagyon fontos lépés, ettől lesz ízes a hús, úgyhogy ha nagyon sürgős a sütés, akkor minimum fél óráig, ha több időnk van, akkor akár egy napot is hagyjuk a pácban. 

csirkemell.jpg

Magas hőfokon, kevés ideig

Azért, hogy ne száradjon ki a hús, magas hőfokon és rövid ideig kell sütni. Azért nem szabad túlzásba se esni, körülbelül 220 fok az ideális, ennél még éppen nem lesz száraz a hús külseje és szaftos marad a belseje. A kisebb, 150 grammos darabokat elég negyed óráig sütni, a nagyobbakat körülbelül 20-30 percig. Azért, hogy egészen biztosan ne legyen száraz kívülről, a sütés előtt minden csirkemellfilére tegyünk egy kis darab vajat. 

A pihentetés

Nagyon fontos, hogy mikor kikerül a hús a sütőből, fedjük le fóliával, és hagyjuk 10 percig pihenni. Így a sütés közben keletkezett szaft benne marad a húsban, de ha ez a lépés kimarad, hiába a sok igyekezet, száraz lesz a végeredmény.

Fotó: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr6914816096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása