Chips és alaplé zöldséghéjból: így hasznosítsd újra az élelmiszer-hulladékot

Szász Eszter 2019. május 15.

Egy hónapon át tartó kampánnyal készül, egész májusban, a Felelős Gasztrohős a háztartásokban keletkező töménytelen mennyiségű élelmiszerhulladék mennyiségének csökkentésére - a probléma ugyanis nagyon súlyos hatással van a környezetünkre.

Az esemény helyszínéül szolgáló KIOSK Budapest maga is fenntartható vendéglátóhely minősítéssel rendelkezik, nem véletlenül, Hlatky-Schlichter Hubert, az étterem tulajdonosa szerint a civilizáció soha nem látott pusztítást végez a bolygón.

Filozófiája szerint érdemes és megéri bátornak lenni, szokatlan és extrémebb megoldásokat találni. A KIOSK-ban szinte semmit nem dobnak ki, a citrom héjából szirupot készítenek, a zöldségek héjából alaplevet. Ez már csak azért is gazdaságos, mert a szemétszállítás is egyszerűbb. 

Szabó Eszter, a #zerofoodwaste kampányt szervező Felelős Gasztrohős kommunikációs vezetője figyelmeztetett, hogy az Európai Unióban évente 88 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, ez annyi, mint 1680 Titanic súlya együttvéve.

kenyerke_kiosk.JPG

A kampányukkal szeretnék felhívni a figyelmet a problémára és a mindennapokba könnyen beépíthető tippekkel, receptekkel segíteni a szemetesük vonalaira odafigyelőket. Az is figyelemre méltó adat, hogy globálisan az élelmiszerek egyharmada kerül a kukába, pedig ennek a felével már megetethetnénk az éhezőket.

Elképesztő mennyiségű háztartási szemét - a klímaváltozásért is felel

A Magyarországon termelődő 1,8 tonna élelmiszer-hulladéknak 49 százaléka, vagyis majdnem a fele a háztartásokban keletkezik. Egy év alatt 68 kg ételt dobunk a kukába, ha odafigyelnénk és ezt inkább felhasználnánk, közel 90 ezer forintot spórolhatnánk. Nem csak a bolygónknak, de pénztárcánknak is jót teszünk azzal, ha odafigyelünk arra, hogy amit megveszünk, azt meg is együk. Világviszonylatban az élelmiszer-hulladék értéke a világ leggazdagabb embere vagyonának másfélszerese. 

gomba_kiosk.JPG

A probléma nem egyedi, globálisan az élelmiszerek egyharmadát pazaroljuk el és ennek nagy része a szemétlerakókon végzi. Ez nem gond, hiszen lebomlik - gondolhatnánk, azonban ennél bonyolultabb a helyzet. A szerves hulladék erjedése során metán és szén-dioxid is keletkezik, melyek a klímaváltozásért felelős üvegházhatású gázok közé tartoznak. Így lehet az, hogy ha az élelmiszer-pazarlás egy ország lenne, csak Kína és az USA előzné meg szén-dioxid kibocsátásban.

A kampány arca Döbrösi Laura színésznő, aki maga is sokáig kidobta a zöldségek, gyümölcsök maradékát. Az Aranyélet szereplője elmondta, hogy amekkora tiszteletet érez a zöldségek, gyümölcsök iránt, az nem volt összeegyeztethető azzal, hogy ezeket az ételeket a kukába dobta, amivel mellesleg a környezetet is nagymértékben szennyezte.

dobrosi_laura.jpg

Finom falatok környezettudatosan

A KIOSK Budapest által kínált falatokban betekintést nyerhettünk, hogy lehet felhasználni a szezonális zöldségek minden részét- szárát, héját. Az étteremben igyekeznek olyan beszállítóktól vásárolni, akik maguk is felelősen gondolkoznak, akár bio, akár normál kertészettel foglalkoznak.

A sárgarépa, az alma héja, a karalábé levele valakinek már hulladéknak minősül, de mi csoportokba szedjük, és alapleveket készítünk belőle. A salátákba a növények leveleit tudjuk hasznosítani, a héjakat megsütjük chipsnek - mondta el Orosz Gábor, a KIOSK Budapest executive chefje. 

Szinte mindent 100 százalékig fel lehet használni, például a vöröshagyma héját színezőanyagnak, a brokkoli szárát, amit általában mindenki kidob, meg lehet pucolni, felszeletelni és krémet készíteni belőle. Ami mégis megmarad, azt egy komposztálóban tovább tudjuk adni a környezetnek. Ez gazdasági szempontból is jó, hiszen annál több marad a zsebünkben, és a pénzt vissza tudjuk forgatni.

salika_kiosk.JPG

Zerofoodwaste éttermek

A tetemes mennyiségű élelmiszer kidobásának csökkentésén dolgoznak azok a Fenntartható Vendéglátóhelyek, akik egy #zerofoodwaste fogással csatlakoztak a kampányhoz.

A BB’z Bar&Grillben, a Hatpöttyös Étteremben, a Gettó Gulyásban, az Almalombban és a Csillaghegyi Megállóban kevésbé használt, általában kidobásra kerülő növényi- vagy állati részből készült ételeket kóstolhatunk egész hónapban. A Mezna, az AKG általános iskola menzája pedig a klímaváltozás napjára készül egy teljes élelmiszerhulladék-csökkentő menüvel a gyerekeknek. 

Fotó: Szász Eszter/Sóbors, Rátkai Márk/Femina

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr5114816344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása