Igazi klasszikus a nagymama konyhájából: prézlis karfiol

Ács Bori 2019. május 12.

Mindenki nagymamája legendás konyhazsönglőr és mesterszakács, az enyémnek viszont egészen rendkívüli viszonya volt a konyhaművészettel.

Csodálatosan sütött, de csak bizonyos dolgokat, pogácsát, almás pitét, szilvalekváros kiflit meg még pár süteményfélét, főzni viszont tulajdonképpen nem tudott. Ha nála voltunk, banánturmixot kaptunk almás pitével, maximum rántottát. Számunkra akkor ez teljesen kielégítő megoldásnak tűnt.

A Mama meleg étele

Egyetlen meleg ételt főzött, amit viszont nagyon-nagyon szerettem és szeretek máig is: prézlis karfiolt. Ez a leggyorsabb, legegyszerűbb, mégis legkielégítőbb húsmentes étel, ami létezik, körülbelül tíz perc összedobni, és három összetevőből áll. 

pre_zliskarfiol.jpg

Persze lehet fokozni az élvezeti értékét, ha bolti zsemlemorzsa helyett házi kiflimorzsával adjuk, ha sajtokkal keverjük ki a tejfölt, vagy ha a három alapösszetevőt rétegezve megsütjük az egészet a sütőben, ahogy a Mamám is csinálta.

Tízperces verzió

Ez itt most a minimalista, hétköznapi, tízperces, serpenyős ebédverzió, de érdemes rajta fejleszteni, ha valaki igazán ráérez az ízére. Két dologra kell figyelni: a karfiol ne főjön péppé és a morzsa ne égjen meg. Ha ezt a két bakit sikerül megelőzni, nagy buktatói már nem lesznek a dolognak.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr2914773352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása