A tejberizs nem csak nálunk univerzális kedvenc, az egész világon menő, csak néhol pudingnak készítik, folyósabban, máshol pedig formázható, ragacsos állagúra, például Ázsiában.
Ez a ragacsos, kókusztejes rizs alapanyagában és elkészítési módjában is eltér az általunk megszokott verzióktól. Egy egészen más rizsfajtából, az úgynevezett "sticky" vagy "glutinous" rice néven futó rizsből készül (itthon ázsiai boltokban vagy a Culinarisban kapható, illetve neten is rendelhető), aminek teljesen más az állaga, mint amiket enni szoktunk.
Nem csak az alapanyag, a technológia is különböző
És van még egy csavar a történetben: mivel más maga az alapanyag, máshogyan is kell elkészíteni. Sokan simán megfőzik, de úgy az igazi, ha gőzölve puhul meg. Ehhez elvileg kellene egy, kifejezetten erre a célra kifejlesztett gőzölő kosár, de én egy teljesen sima szűrőt használtam és egy hétköznapi lábost, a végeredmény így is szuper lett.
A folyamat másban is különbözik a mi tejberizsünktől. Nem a tejben fő a rizs, hanem a cukros tej (illetve kókusztej) a már megpuhult, gőzölt rizsre kerül. Általában friss mangóval tálalják, de málnával vagy barackkal is nagyon jól működik.
Fotók: Ács Bori/Sóbors