Egészen másképp kell sózni az ételeket, mint ahogy eddig csináltuk

Ács Bori 2019. május 10.

Néha a tévézés hasznos és tanulságos, különösen, ha az ember jó főzőműsort talál, ami mostanában nem könnyen megugorható feladat. 

Az utóbbi idők legnagyobb találata a Só, Zsír, Sav, Hő című minisorozat volt, ami könyv változatban is létezik. Samin Nostrat egészen másképp néz a főzésre, mint eddig akárki, új nézőpontból fogalmaz meg mindent, erről itt írtam korábban.

Amiben a legnagyobb közvetlen hatást tette rám és arra, ahogyan főzök, az a sóhoz való viszonya és az ételek sózásával kapcsolatos elvei, amik megdöntöttek mindent, amit eddig hittem. A teljesség igénye nélkül összeszedtem néhány olyan szabályt, amit azóta tartok szem előtt, mióta megismertem Samin sózási elveit.

so_za_s.jpg

Sózási szabályok

  • Nagyon nem mindegy, mikor adjuk hozzá a sót az ételhez: az asztalnál sózott étel egyáltalán nem lesz olyan ízes, mint a főzés közben ízesített. 
  • Egyáltalán nem mindegy, milyen sót használunk, vannak sósabb és kevésbé sós változatok, érdemes velük kísérletezni, de Samin főleg kóser és tengeri sót ajánl a főzéshez. A luxus verziók, a sópelyhek és sókristályok kiegészítők, tálaláshoz, ételek befejezéséhez valók.
  • A húsokat be lehet és be is kell sózni főzés előtt. Nem nagyon, nem nagy mennyiséggel, de be kell sózni őket ahhoz, hogy a fűszer átjárja belülről is. Minél nagyobb és sűrűbb szerkezetű a hús, annál hamarabb kell besózni.
  • Amikor valamit vízben főzünk, annál több só kell a vízbe, minél kevesebb időt tölt benne az étel. Lehet, hogy látványra ijesztőnek tűnik egy marék sót adni a tészta főzővizéhez, mivel azonban csak maximum tíz percet tölt az alapanyagunk ebben a közegben, nem fogja mindet magába szívni. 
  • A tésztáknál és süteményeknél is fontos szerepe van a sónak: a tészták szerkezetének kialakításában, illetve a glutén működésében is részt vesz, de segít kiemelni az édes ízeket is, tehát kulcsszerepe van egy kenyér, egy pizza vagy egy piskótatésztában is. 
  • A legtöbb étel esetében lehetetlen előre megadni a só pontos mennyiségét. Az étel sóssága főzés közben is állandóan változik, így nincs más tökéletes megoldás, mint folyamatosan figyelni, sózni és kiigazítani az ízeket.

Fotó: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr3514779620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása