Hogyan kell jól kovászolni? Nem csak uborka, más zöldség is mehet az üvegben a napra

Szász Eszter 2019. május 9.

Nyáron az egyik kedvenc ételem vagy inkább csemegém a kovászos uborka, alias koviubi. Mindenhez passzol, de önmagában is isteni étel a kánikulai napokon, amikor semmi mást nem kívánok. Nem csak uborkát lehet kovászolni, a tavasz szinte összes friss zöldsége arra vár, hogy foglalkozzunk velük. 

A tavaszi zöldségek igazi szezonja viszonylag rövid, és hiába eszünk belőlük minden nap, egyszer csak eltűnnek. Ilyen például a spárga, amit nem győzök vásárolni. De szerencsére arra is van megoldás, hogy megőrizzünk egy kicsit ezekből az ízekből.

Miért jó a kovászolás?

Erre az egyik módszer a kovászolás, amivel megtarthatjuk az ízeket, és sokáig eláll a zöldség. A kovászolt zöldségeket önmagukban is fogyaszthatjuk, de természetesen húsok mellé, köretként is. Arra figyeljünk, hogy csak egészséges példányokat tegyünk el. A kovászolás folyamata nagyjából megegyezik mindegyik zöldség esetében: kenyér, kapor és sós víz kell hozzá, és persze egy kellemesen meleg, napos hely, ahol megérnek. 

Mit lehet és hogyan kell kovászolni?

Igazából szinte minden zöldséget, a retektől a zöldbabon át a karfiolig, csak az a lényeg, hogy megfelelő kovászlét készítsünk. Annyi liter vizet és annyi evőkanál sót adjunk a zöldséghez, ahány literes az üveg, amiben eltesszük. Ebből kifolyólag szükségünk lesz még befőttesüvegekre, ízlés szerint kaporra és kenyérre.

pacolt_zoldsegek.jpg

Érdemes meleg, napos helyre tenni az üveget. Ha elég meleg van, az erjedés egy nap alatt beindul. Pár nap múlva le is szedhetjük a kenyeret, szűrjük le a zavaros vizet, szedjük ki a zöldséget, mossuk le. Öblítsük ki az üveget, öntsük vissza a leszűrt levet, és tegyük vissza az üvegbe a zöldségeket. Rakjuk hűtőszekrénybe, ahol az erjedés lassabban ugyan, de tovább folytatódik. 

Kovászolt zöldspárga 

A spárgát mossuk meg - az esetleges fás végeit törjük le - és tegyük bele egy nagyobb üvegbe. Öntsünk rá sós vizet ameddig ellepi, tegyünk bele néhány gerezd fokhagymát, ízlés szerint kaprot, majd fedjük le egy szelet kenyérrel, és takarjuk le egy szalvétával. Tegyük napos helyre, és egy-két nap után vegyük le róla a kenyeret, szűrjük le a zavaros vizet, szedjük ki és mossuk le a spárgákat, majd tegyük vissza az üvegbe. 

pacolt_sparga1.jpg

Kovászolt retek

A retket alaposan mossuk és tisztítsuk meg, mindkét végét vékonyan vágjuk le. A nagyobb szemeket vágjuk félbe. A kenyér egy részét tegyük az üveg aljára a kapor felével, majd rakjuk rá a retket és a fokhagymát. Utána fektessük rá a maradék kenyeret és kaprot. Öntsük rá a sós vizet úgy, hogy mindent ellepjen, és takarjuk le. Tegyük napos helyre, és érleljük 3-4 napig. Ha kész, a retket rakjuk át egy másik üvegbe, szűrjük le a levét, öntsük rá, és tegyük hűtőszekrénybe. Itt 5 napig eláll. 

Kovászolt zöldbab

A zöldbabok végeit vágjuk le, ha ezzel kész vagyunk, alaposan mossuk meg őket. Az üveg aljába tegyünk egy szelet kenyeret, szórjunk rá egész borsot. Tegyük rá a kapor felét és jó szorosan a zöldbabokat is. Adjuk hozzá a fokhagymagerezdeket is. Ha az üveg megtelt, tegyük rá a maradék kaprot, öntsük fel sós vízzel, és takarjuk le a másik szelet kenyérrel. Az üvegre tegyünk egy kistányért. Napon vagy meleg helyen 2-3 napig érleljük. 

Fotók: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr7214760764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása