Hogyan készül a tahini, és mivel érdemes párba állítani? Több ötletet mutatunk

Ács Bori 2019. május 1.

Ez a már nem is annyira ismeretlen kiegészítő pont olyanná vált, mint a mustár vagy az ecet, mindig van itthon és egyre többet használom, egyre több mindenhez.

Különleges, pedig voltaképpen egy iszonyú egyszerű dologról van szó: pépes, krémes állagúra turmixolt szezámmagról. Ez az az alapanyag, ami nélkül nincs humusz és rengeteg más közel-keleti étel, alapja az egyik legfinomabb szósznak, de édességekbe is kerülhet. A legjobb, hogy otthon sem lehetetlen elkészíteni, és aki egyszer rákap, nehezen fog lejönni róla.

Nem csak finom

A tahini nem csak finom, nagyon egészséges is. Bár magas a zsír-és kalóriatartalma, csupa jóféle zsírt tartalmaz, amelyek nem terhelik, hanem védik a szív-és érrendszert. Mivel sok fehérje van benne, a húsmentes étrendnek is hasznos kiegészítője lehet. Nagyon gazdag ásványianyag-forrás, jót tesz a csontoknak és az ízületeknek. Mivel azonban a szezámmag nagyon komoly allergiás reakciókat válthat ki, az arra érzékenyeknek érdemes vele nagyon vigyázni.

dsc_1921_1.jpg

Így készül

Tahinit lehet kapni minden delikátban, török élelmiszerboltban, de ha van egy jobb aprítónk, otthon is elég egyszerűen előállíthatjuk. A szezámmagot a sütőben aranyszínűre kell pirítani, majd hagyni kihűlni. Ekkor mehet az aprítógépbe néhány kanál olajjal, és elkezdhetjük aprítani. Időnként meg-megállva, a gép oldalára tapadt magokat lekapargatva addig kell dolgoztatni az aprítót, míg krémes, sűrű, sima állagú krémet nem kapunk. Üvegbe töltve nagyon sokáig eláll.

A tahini-mártás alapreceptje

Mivel a tahini nagyon sűrű, valamilyen folyadékkal kell hígítani ahhoz, hogy locsolható állagú legyen. A folyadék lehet víz, citromlé vagy akár joghurt is, a lényeg, hogy 2:1 arányban legyen a tahinival. Tehát egy evőkanál tahinihez két evőkanál folyadékra van szükség. Meg persze egy kis sóra.

falafel.jpg

Mire locsoljam?

Sült zöldségeken a legfantasztikusabb, például sütőtökön, karfiolon, édesburgonyán. Ez a mártogató megy a legjobban a falafelhez is, de nagyon finom padlizsánkrémben vagy egyszerűen az égetett padlizsánra locsolva. 

Aki komolyan belehabarodik, az kipróbálhatja süteményhez, banánkenyérhez, kekszhez adva, zabkására locsolva, egyszerűen, szendvicsre csepegtetve, tojásos ételekhez, salátaöntethez és mártogatni tulajdonképpen mindenhez, amihez csak szeretné.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr4614640874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása