Amint megjelennek a legzsengébb borsók, ezt a tésztát kell belőle elkészíteni, a körülötte lévő ízek a maximumot hozzák ki belőle, magasabb szintre emelik, mint bármilyen főzelék vagy leves.
Ráadásul tényleg tíz perc alatt készül el, mert a borsó együtt fő a tésztával, a kiegészítőket pedig egyszerűen hozzá kell csak tenni és már ehetjük is.
Persze nem minden borsónak kell ugyanannyi idő a vízben, mint a tésztának: aszerint kell összerakni őket, mennyire zsenge éppen a borsónk. A legfrissebbnek elég akár öt perc is, a kicsit régebbi viszont főhet tíz percig is, mint maga a spagetti.
Ínséges időkben elkészülhet ez az étel fagyasztott borsóból is, de tényleg frissel lesz igazán csodálatos. A citrom és a ricotta abszolút kötelező, lecserélhetetlen elem, a zöldfűszer viszont nem muszáj, hogy bazsalikom legyen, szuperül passzol hozzá akár a menta vagy a friss petrezselyem is.
Fotók: Ács Bori/Sóbors