A mogyoróvaj és a mogyorókrém nagyon nem ugyanaz - Miért fontos a különbség?

Ács Bori 2019. április 23.

A mogyoróvaj az amerikai gyereknek olyan, mint a mieinknek a margarin, alapvető opció, ha tízórairól vagy uzsonnáról van szó. Már nálunk is nagyon sokfelé kapni, sőt, egy erősebb turmixgéppel simán lehet készíteni otthon is, de miért éri meg enni azon túl, hogy finom?

A mogyoróvaj kicsit édes, kicsit sós, egyedülállóan ragacsos, krémes, tapadós állaga van, semmihez nem hasonlít, amit általában enni szoktunk. Így aki túllép az első meghökkenésen, az nagyon megszereti. Háromból két gyerekkel már sikerült megszerettetnem, és örülök, ha inkább ezt választják a tömény cukor mogyorókrém helyett.

Persze nem mindegy, milyen formáját választjuk, és az sem, mennyit eszünk belőle. Abban az esetben, ha cukormentes és mindenféle adalékanyagmentes mogyoróvajat sikerül kapnunk, tényleg egészségesebb választás lehet, mint a cukros kencék.

Mogyoróvaj előnyei

A mogyoróvaj ideális esetben nem áll másból, mint mogyoróból, nagyon kevés hozzáadott olajból és sóból. Bár érdemes vigyázni vele a potenciális allergének és a nagy kalóriatartalom miatt, azért rengeteg jó tulajdonsága van. 

mogyoro_vajas_szendvics.jpg

- 100 gramm mogyoróvaj 20 gramm szénhidrátot, 25 gramm növényi fehérjét és 50 gramm zsírt tartalmaz.

- Magas kalóriatartalma ellenére tehát viszonylag magas a fehérjetartalma is, ami jó pont, különösen vegetáriánusoknál vagy húst kevéssé kedvelő gyerekeknél. 

- Szénhidrát ugyanakkor nem igazán sok van benne, ezért a cukormentes verziók jól illeszthetőek bele cukorbetegek, vagy más okból szénhidrátszegény diétára szorulók étrendjébe.

- Bár nagyon magas a kalóriatartalma - 580 kalóriát tartalmat száz gramm - a benne lévő zsírok jóféle, telítetlen zsírnak számítanak, amik nem ártanak a szív-és érrendszernek.

Száz gramm viszont elég nagy adag, egy szelet kenyér nem vesz fel többet 20-30 grammnyi mogyoróvajnál, ami még éppen az egészséges határon belül van. Nálunk banánnal vagy lekvárral népszerű nagyon, de magában is bőven jó.

Csak ne essenek neki az üvegnek kiskanállal, ahogy nálunk a óvodás szokta, mert akkor nincs megállás.

Fotó: Getty Images

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr4714738827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása