Cukormázas, foszlós húsvéti kalács: a spanyolok a látványra is adnak

P. Szabó Fruzsi 2019. április 18.

A mona de pascua, a spanyolok tradicionális húsvéti kalácsa egy igen kedves jószág. Sokan készítik otthon, de az ünnep közeledtével a pékségek is tele vannak ezzel a vidám, színes süteménnyel.

A mona tulajdonképpen egy sütifészek, melybe egy vagy akár több egész festett tojás kerül, amit színes cukorkákkal hintenek, sőt, alkalmasint még akár tollakkal is díszítenek.

A tollak természetesen nem, de a mona ehető, finom kelt tészta. Nekem mindig egy kicsit furcsa volt a belesült színes tojás, de a spanyolokat egy cseppet sem zavarja a dolog, szívesen fogyasztják uzsonnára.

mona3.gif

A kisebb kalácsok közepébe egy tojás kerül, míg a nagyobbaknak az oldalába akár többet is beletesznek. A hagyomány szerint a monát a keresztszülők készítik és ajándékozzák keresztgyerekeiknek húsvétkor. Minden évben eggyel több tojást rejtenek a kalács oldalába.

Fotó. Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr4514684242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása