A mona de pascua, a spanyolok tradicionális húsvéti kalácsa egy igen kedves jószág. Sokan készítik otthon, de az ünnep közeledtével a pékségek is tele vannak ezzel a vidám, színes süteménnyel.
A mona tulajdonképpen egy sütifészek, melybe egy vagy akár több egész festett tojás kerül, amit színes cukorkákkal hintenek, sőt, alkalmasint még akár tollakkal is díszítenek.
A tollak természetesen nem, de a mona ehető, finom kelt tészta. Nekem mindig egy kicsit furcsa volt a belesült színes tojás, de a spanyolokat egy cseppet sem zavarja a dolog, szívesen fogyasztják uzsonnára.
A kisebb kalácsok közepébe egy tojás kerül, míg a nagyobbaknak az oldalába akár többet is beletesznek. A hagyomány szerint a monát a keresztszülők készítik és ajándékozzák keresztgyerekeiknek húsvétkor. Minden évben eggyel több tojást rejtenek a kalács oldalába.
Fotó. Getty Images