20 perces olasz tészta: nem vízben fő, és ettől isteni

Ács Bori 2019. április 14.

Nagyon tisztelem az olasz konyha merev szabályrendszereit, a technológiai fogásokhoz való szigorú ragaszkodását, mégis elképesztően érdekelt, milyen lehet minden szabályt felrúgva rizottót főzni tésztából.

Az olasz tésztafőzési szabályok mind arra mennek ki, hogy a nagy mennyiségű, lobogó vízben főtt tésztából kioldódjon a keményítő, a tészta pedig fogkemény maradjon, felülete sima, nem ragacsos.

A rizottó technológiája

A rizottó technológiájának éppen ellentétes célja van. Mindig csak kis mennyiségben kell az alaplevet a rizshez adagolni, hogy a keményítőt megtartsa, és szószt képezzen a rizs körül, míg az belül nem fő szét, hanem tartása marad. 

te_sztarizotto.jpg

Aztán maguk az olaszok fogják a legfontosabb szabályaikat, és fenekestül felfordítják. Ebben a technikában a két módszer teljesen polgárpukkasztó módon keveredik: a tésztát főzzük szószosra, de azért nem teljesen szét.

A módszer teszteléséhez érdemes valamilyen apróbb szemű tésztát választani. A betétek lehetnek éppen úgy és olyanok, mint a rizottónál, azaz bármi - alább egy gombás verzión próbáltam ki a megdöbbentő módszert.

Fotó: Ács Bori/Sóbors

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr3214732731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása