Színesre pácolt főtt tojások - Nem csak szebbek, finomabbak is így

Ács Bori 2019. április 14.

A festett keménytojásoknak pusztán esztétikai jelentőségük van, nem jók semmire. Ez a haszontalanság mindig is zavart engem - a pácolt főtt tojásnak sokkal, de sokkal több értelme van.

A tojások, ha megpucolva pácoljuk be, nemcsak színeket szívnak magukba, hanem ízeket is. A fehérje, különösen, ha nem főzzük egészen keményre, nagyon fogékony a színezékek befogadására. A céklás páctól rózsaszín és enyhén édeskés, a kurkumástól élénksárga és savanykás-fűszeres, a szójástól pedig sós-édes lesz a tojás. 

Rózsaszín és sárga tojás

A cékláshoz egyszerűen céklalevet kell önteni a hat-hétperces tojásra, akkor jó, ha teljesen ellepi őket. Minimum három óra kell nekik, de akár egy éjszakát is a lében maradhatnak. Ha nem jutunk céklaléhez, akkor főzzünk meg néhány céklát, és a főzőlevükbe tegyük a tojásokat, ugyanúgy be fogja őket festeni.

Az élénksárga tojás egy kurkumás, almaecetes salátaöntetből készül, és nagyon szép, élénk színe, de nagyon enyhe íze lesz.

szo_ja_s_toja_s2.jpg

Mind közül a kedvencem a szójás pácolt tojás, ez a legfinomabb, legintenzívebb ízű, a legizgalmasabb. Más néven ramen-tojásnak hívják, a tésztaleves egyik legfinomabb betétje, de húsvéti tojásalternatívának is nagyon jó.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr3214747205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása