Mivel van Egyesült Államok-béli kötődés a családban, néhány kinti hagyomány befészkelte magát hozzánk is. Ilyen a minden évben kötelező Halloween-buli vagy éppen a juharszirupos palacsinta.
Öcsém kedvence azonban nem más, mint a híres mogyoróvaj. A mogyorókrémért szintén odavan, de a lekváron, pirítóssal tálalt kence egyet jelent számára a fenséges reggeli fogalmával. A kitudjamilyen adalékanyagok és a szemöldökfelhúzósan magas árak miatt nem jellemző egyik háztartásban sem a tengerentúli lakoma reggelente.
Nem feltétlenül egészségtelen a mogyoróvaj, sőt!
Pedig nem kötelezően egészségtelen és káros a földimogyoróból készült szendvicsfeltét! A mogyoróban található természetes zsírok és olajok egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat is tartalmaznak. Hogy ez mire jó? Furcsán hangozhat, de ezek a zsírok csökkentik a szervezetünkben a rossz zsírok mennyiségét, azon belül is a jó, illetve a rossz koleszterinre vannak igencsak pozitív hatással. A borból ismert jótékony antioxidáns, a rezrevatrol is megtalálható a csodás mogyoróban, ami - éppúgy, mint a vörösbor - a szívproblémák és különböző fertőzések, sőt, a daganatos megbetegedések ellen is véd. Tehát, aki nem borozik, bátran egye a magvakat! A rostgazdag mogyoróvaj hiába viszonylag magas kalóriatartalmú, sok fehérjét és rostot tartalmaz.
A házi mogyoróvaj születése
Bár öcsikém nem egészségügyi megfontolásból készítette, hanem mert nem volt pénze boltit venni. Elkezdett videókat nézni, hátha azzal jóllakik, ha már a valóságban nélkülöznie kell. A nagy youtube-bambulás közben kipattant a szikra az eszéből: ha készet venni nem is, de gyártani egyszerűen tud. Ezt a receptet tehát úgy olvassa minden kedves olvasó, hogy egy 16 éves fiú egyedül, tulajdonképpen nulla konyhai tapasztalattal készítette el első nekifutásra olyan tökéletesen, hogy elgondolkoztunk rajta, tömeggyártásba fogjunk-e. A boltok polcaira végül nem kerültünk fel, tehát nem titkolózunk, mint a Coca-Cola: legyen közkincs a híres mogyoróvaj receptje!
Fotó: Shutterstock