A klasszikus borsófőzelék nagy kedvenc. A zöldborsó ráadásul remekül fagyasztható, úgyhogy szezonon kívül is gond nélkül készülhet belőle főzelék vagy ami szem-szájnak ingere.
Bár sokan szeretik a hagyományos borsófőzeléket, törvényszerű, hogy akad azért olyan is, aki nem kedveli. Az én anyukám például ki nem állhatja a klasszikus verziót, úgyhogy ő másképpen készíti el. Az ő borsófőzelékébe paradicsom és oregánó kerül.
Anyukámnak van egy barátnője, Rosa, ő erdélyi lány, akinek olasz a férje. Rosa Firenzében él és erdélyi-olasz fúziós konyhát visz. Ennek egyik remek példája az olaszos fűszerezésű, erdélyi paradicsomos borsófőzelék.
Nálunk nagyon nagy kedvenc, a gyerekeim is imádják. Érdemes kipróbálni, ha nem rajongunk a tejes, habart változatért, vagy ha egyszerűen csak már unjuk azt.
Én általában egy tükörtojást ütök mellé, de készíthetünk hozzá például olaszos répás-hagymás húsgolyót is.
Fotó: Pataki-Szabó Fruzsi/Sóbors