Ez a kis scone, vagyis sós péksütemény nagyon gyorsan elkészül, és önmagában, tejföllel, de szendvicsalapnak is tökéletes.
A puha, ricottás pékárut bármikor elfogadnám, szuperül helyettesíti a kenyeret vagy a zsemlét, csak éppen tizedannyi idő az összeállítása és a sütése. A fokhagymás-vajas kenyérkéhez hasonlóan ennek is nyúlós, kicsit ragacsos, kézzel széthúzható a tésztája, úgyhogy a gyúródeszkát sem kell elővenni hozzá.
Egy péksütemény, amibe bármi mehet
A ricottás alap arányait tartsuk meg, de az ízesítésén nyugodtan lehet variálni. Az én verziómba petrezselyem és zöldhagyma került, de nagyon jó még friss rozmaringgal vagy kakukkfűvel, másfajta hagymával, de akár a'la natur is. Picit édeskés a tésztája, de éppen ettől olyan különleges és finom.
Se keleszteni, se dagasztani nem kell, a sütőportól lesz könnyű. Bár tojás nem kerül bele, kívülről le kell vele kenni, így gyönyörű aranybarna színe lesz.
Ebből az adagból 12 darab jön ki, de félreértés ne essék, nem fognak ránk maradni az isteni kis scone-ok.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors