Mi az a cibere, és mire lehet használni? Ma nagyon divatos étel lenne

P. Szabó Fruzsi 2019. április 3.

A cibere igen furcsa szerzet. Kinézetre nem valami tetszetős, tulajdonképpen még csak nem is étel. De erős a gyanúm, hogy nem véletlen került a konyhákba éppen a böjt során - ahogy azt már sejtettük, a régiek tudtak valamit.

Még húsevő koromban se gondoltam, hogy a böjt egy hónapnyi kínkeserves koplalás lenne. Sokkal inkább egy jól szervezett utazás a húsmentes ételek világában.

Az út során nemcsak remek, modern, vega recepteket fedezhetünk fel, hanem alkalmasint hagyományos, régies ételeket és olykor kifejezetten hasznos alapanyagokat is. Éppen ilyen a már említett, hangzatos nevű cibere.

cibere1.gif

Mi az a cibere?

A cibere egy erjesztett gabonalé, melyet a gabonaőrlemény legkönnyebben erjedő részéből, a korpából készítettek. Attól függően tettek bele rozs- vagy búzakorpát, hogy az adott régióban mi termett. A vizet felforralták, visszahűtötték, majd belekeverték a korpát, egy kevés köménymagot és babérlevelet. Végül hagyták szépen megsavanyodni - egy-két nap alatt savanyúvá erjedt.

cibere3.gif

Mire lehet használni?

Sokféleképpen használták fel a ciberét. Szűrt levével leveseket, kásákat készítettek. Az alján maradt üledéket vagy újra felöntötték vízzel, vagy tészták erjesztésére használták. Olykor ecet módjára savanyítottak vele, ezért - például Erdélyben - savanyítóként is emlegetik a ciberét.

Bár hagyományosan a Nagyböjt során készítették ezt a zavaros, erjedt löttyöt, az év más szakában is előfordult a konyhákban. Télen a böjti gyakorlattal megegyezően alkalmazták, nyáron pedig hűsítőként fogyasztották a levét.

cibere2.gif

A cibere egészséges

De miért jó mindez, és miért pont a böjt során? A  magyar néphagyományban cibereként elhíresült savanyított ital nem más, mint az emésztést javító, béltisztító probiotikum, enzim- és vitaminbomba, a rejuvelac egy változata. A különbség annyi, hogy utóbbi egész, csíráztatott gabonaszemek felhasználásával készül. 

Ha tehát jól okoskodunk, akkor ez azt jelenti, hogy a régiek az egyház által előírt megtisztulás, azaz a Nagyböjt időszakában nemcsak a húst - és az állati eredetű élelmiszereket  - hagyták el, hanem az ételeiket úgy készítették, hogy azok emésztést javító, tisztító és egyúttal gyógyító hatásúak is legyenek.

Fotók: Pataki-Szabó Fruzsi/Sóbors

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr6814674789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása