A cibere igen furcsa szerzet. Kinézetre nem valami tetszetős, tulajdonképpen még csak nem is étel. De erős a gyanúm, hogy nem véletlen került a konyhákba éppen a böjt során - ahogy azt már sejtettük, a régiek tudtak valamit.
Még húsevő koromban se gondoltam, hogy a böjt egy hónapnyi kínkeserves koplalás lenne. Sokkal inkább egy jól szervezett utazás a húsmentes ételek világában.
Az út során nemcsak remek, modern, vega recepteket fedezhetünk fel, hanem alkalmasint hagyományos, régies ételeket és olykor kifejezetten hasznos alapanyagokat is. Éppen ilyen a már említett, hangzatos nevű cibere.
Mi az a cibere?
A cibere egy erjesztett gabonalé, melyet a gabonaőrlemény legkönnyebben erjedő részéből, a korpából készítettek. Attól függően tettek bele rozs- vagy búzakorpát, hogy az adott régióban mi termett. A vizet felforralták, visszahűtötték, majd belekeverték a korpát, egy kevés köménymagot és babérlevelet. Végül hagyták szépen megsavanyodni - egy-két nap alatt savanyúvá erjedt.
Mire lehet használni?
Sokféleképpen használták fel a ciberét. Szűrt levével leveseket, kásákat készítettek. Az alján maradt üledéket vagy újra felöntötték vízzel, vagy tészták erjesztésére használták. Olykor ecet módjára savanyítottak vele, ezért - például Erdélyben - savanyítóként is emlegetik a ciberét.
Bár hagyományosan a Nagyböjt során készítették ezt a zavaros, erjedt löttyöt, az év más szakában is előfordult a konyhákban. Télen a böjti gyakorlattal megegyezően alkalmazták, nyáron pedig hűsítőként fogyasztották a levét.
A cibere egészséges
De miért jó mindez, és miért pont a böjt során? A magyar néphagyományban cibereként elhíresült savanyított ital nem más, mint az emésztést javító, béltisztító probiotikum, enzim- és vitaminbomba, a rejuvelac egy változata. A különbség annyi, hogy utóbbi egész, csíráztatott gabonaszemek felhasználásával készül.
Ha tehát jól okoskodunk, akkor ez azt jelenti, hogy a régiek az egyház által előírt megtisztulás, azaz a Nagyböjt időszakában nemcsak a húst - és az állati eredetű élelmiszereket - hagyták el, hanem az ételeiket úgy készítették, hogy azok emésztést javító, tisztító és egyúttal gyógyító hatásúak is legyenek.
Fotók: Pataki-Szabó Fruzsi/Sóbors