A sonka elképzelhetetlen az édeskés, foszlós péksütemény nélkül, ez a kontraszt a húsvéti reggeli lelke, lényege. Ezt a szerepet prototipikusan a fonott kalács tölti be, de ha valakinek épp nincs kedve a fonogatáshoz vagy megtörné a hagyományt, próbálja ki ezt a mazsolás brióst.
A briós nem csak formájában különbözik a fonott kalácstól. Általában sokkal több vaj, de eredetileg jóval több tojás is van benne. Ettől sűrűbb, tömörebb a tésztája és az egész valamivel súlyosabb élmény.
A mazsolás briós előnyei
Nagy előnye, hogy mivel több benne a vaj, tovább marad puha, sokkal tartósabb a foszlós kalácsnál. Ráadásul hamarabb is sül meg. Nálunk készült már úgy is, hogy este gyúrtam be, kelesztettem és formáztam, a második kelesztési időt viszont a hűtőben töltötte. Reggel vettem ki és sütöttem meg, így langyosan landoltak az asztalon, ami elég menő dolog volt.
A mazsola nagyon megosztó dolog, az én családomban több olyan is van, akinek könnyek szöknek a szemébe, ha véletlenül ráharap egy szem mazsolára - külön, tányérból viszont boldogan megeszi.
Rejtélyes dolgok ezek, mindenesetre a mazsola nyugodtan elhagyható ebből a péksüteményből is, vagy bővíthető kandírozott narancshéjjal és aszalt barackkal a hedonizmus fokozása érdekében.
Fotók: Ács Bori/ Sóbors