Az édeskrumpli szinte teljesen átvette a krumpli helyét az életünkben, annyival összetettebb, izgalmasabb ízű és klasszabb állagú alapanyag, hogy ha van választási lehetőség a kettő között, gondolkodás nélkül mellette tesszük le a voksunkat.
A lágyabb állag sok esetben nagyon jól jön, például hatékonyabban lehet vele főzeléket sűríteni, mert jobban bírja a turmixolást, szuper krémlevest lehet belőle gyártani és így tovább.
Ugyanakkor ez a könnyen puhuló tulajdonság tehet arról is, hogy sokkal nehezebb az édeskrumplit ropogós hasábbá varázsolni a sütőben, mint a hagyományos verziót. Gyorsan megsül, hamar megpuhul, de hogyan lesz a külseje ropogós?
Már többen kipróbálták és megírták ezt a trükköt, de nem igazán hittem benne, most viszont én is teszteltem a módszert és valóban jól működik.
A most már egyáltalán nem titkos hozzávaló az étkezési keményítő.
Sok más remek tulajdonsága mellett az a jó benne, hogy magába szívja a nedvességet, így sütés közben megakadályozza, hogy a krumpliból távozó pára felpuhítsa a hasábokat. Ráadásul most ilyen gyönyörű lila édeskrumplikat találtam a piacon, amitől még élvezetesebb volt a kísérlet.
Fotók: Ács Bori/Só&Bors