Pikáns pácolt lencse: köretnek, de magában is isteni

Ács Bori 2019. február 23.

Nagyon komolyan vettem a bolygó-diéta előrejelzéseit, és egyre többet főzök csicseriborsót és lencsét is, ha már úgy tűnik, lassan teljesen át kell rendezni a táplálkozásunkat, és sokkal többet kellene ennünk hüvelyesekből, mint húsokból.

Ha elrugaszkodunk a máskülönben hőn szeretett menzás lencsefőzeléktől, elképesztően színesen variálható alapanyag a lencse. Most például pácolni fogjuk, mert nem, nem csak húsok alkalmasak rá, nem csak nekik tesz jót,  hanem zöldségeknek is, sőt, különösen nekik.

A pácolási folyamat itt nem a puhulásról szól, mint a húsoknál, hanem az ízélmény emeléséről. A fűszeres, ecetes lében pihenő zöldség íze teljesen megváltozik.

marina_lt_lencse.jpg

A fűszerek összetétele és a savas komponens fajtája is ízlés szerint variálható, a fontos csak az, hogy a lencse ne legyen pépesre főzve, hanem maradjanak egyben a szemek, valamint hogy az ecetes pácban álljon minimum egy napot, akkor lesz az igazi, de három nap után is csodálatos még.

Lehet enni sült zöldségekkel, vagy épp ellenkezőleg, friss, ropogós retekkel, újhagymával, esetleg aszalt paradicsommal és olajbogyóval, szóval ezerféleképpen el lehet képzelni.

Fotók: Ács Bori/ Só&Bors

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr2614620460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása