Általában erős fenntartásokkal állok a jövő-menő gasztrodivatokkal és cukkinispagettikkel szemben, de a mostani egészen elképesztően bejött. Pirítós, kenyér helyett édeskrumpliból.
Igen, nagyon furán hangzik, és furcsa is, mégis finom. Már önmagában furcsa jelenség, hogy valami mást dugunk a pirítóba, de hogy édeskrumplit, az pláne. A trend azonban még ennél is tovább megy, és elképesztő dolgokat ken a pirítóban megsült krumpliszeletekre a sós-csípőstől egészen a brutálisan édesig. A teljesség igénye nélkül néhány ötlet a holnapi reggelihez:
- Avokádó, füstölt lazac és buggyantott tojás
- Tonhal és lila hagyma
- Mogyoróvaj és banán
- Tejszínhab és eper
- Bab, sült karfiol
- Pesto
- Humusz
- Nutella
- Rántotta
A metódus
Az édeskrumplit alaposan megmossuk és hosszában olyan vékony szeletekre vágjuk, amilyenre csak lehetséges, ez kb fél-egy centiméter. Betesszük a kenyérpirítóba, és két kört megyünk rajta, azaz összesen kb. 6- 7 percig sütjük. Kész, jöhetnek a feltétek.
Azért senki ne gondolja, hogy így kevesebb szénhidrátot visz be, mintha kenyeret enne, de az élvezeti értéke mindenképp izgalmasabb, a tápértéke pedig sokkal nagyobb, mint egy átlagos pirítósé.
Akinek nincs otthon kenyérpirítója, persze a sütőben is gyárthat édeskrumpli-pirítóst, csak a poén vész el. Ehhez a krumpliszeleteket kb. 200 fokosra előmelegített sütőben kell addig sütni, míg puhák és itt-ott foltosak nem lesznek. Nekem fetával jött be a legjobban, mert kell a sós az édes krumplihoz, de tényleg érdemes kísérletezni.