A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik

Sági Zsófia 2019. január 5.

Ahogyan sok más receptet, ezt is édesapámtól tanultam. Tökéletes ez a chilis bab, fűszeres, csípős, kicsit édes és telis-tele van hússal, babbal és kukoricával. Nagyon egyszerű recept, sok dolgunk nincs vele, éppen csak annyi, hogy hagyjuk a gáztűzhelyen főni. 

A chilis babot kevesebb idő alatt is meg lehet csinálni - csak éppen nem érdemes. Régebben én is mindig felpörgettem a folyamatokat, úgy gondoltam, hogy a konzervzöldségeket nem kell főzni, úgyhogy 20 perc után lekapcsoltam az ételt. Aztán persze nem értettem, hogy miért nem sikerül úgy, mint édesapámnak.

chilisbab.jpg

Konzerv ide vagy oda, a chilis babot sokáig kell főzni. Akkor lesz sűrű a szósz és akkor érnek össze az ízek, ha legalább egy óráig főzzük alacsony lángon. A paradicsomlének majdnem a felére kell redukálódnia, és egy sűrű, fűszeres szaftot kell kapnunk. 

A főzés mellett a másik dolog, amire figyelni kell, az a fűszerezés. A só, bors és a chili mellett nagyon jót tesz a szósznak egy kis cukor is, nem sok, éppen csak egy édes aromát kell kölcsönöznie a paradicsomnak. Én imádom benne a római köményt is - bár ezt édesapám nem mindig tesz bele -, de szerintem ettől lesz az egész ételnek mexikói hangulata. A fűszerek mennyisége körülbelüli érték, mindig érzésre teszem bele, kóstolgassuk folyamatosan a szószt, és az ízlésünknek megfelelően cukrozzuk, chilizzük, fűszerezzük.

Fotó: Shutterstock 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr8814495154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása